Ankara'nın en ünlü yemeği nedir ?

Husameddin

Global Mod
Global Mod
Ankara'nn En Unlu Yemegi: Kelle Paca

Ankara'nn cok sayda lezzetli yemeklerinden biri olan Kelle Paca, ozellikle sehirde yasayanlarn vazgecilmezleri arasnda yer almaktadr. Kelle Paca; etin kaln kaburga veya bacak kemiklerinden ckarlmasyla elde edilen corba veya sulu yemegin genel ismidir. Ankara'da bu lezzetli yemegin kokeni cok eskiye dayanmaktadr. Ilk olarak cobanlar tarafndan coban kebab olarak adlandrlan bu yemek, zamanla Kelle Paca olarak adlandrlmstr.

Kelle Paca'nn Tarihcesi

Kelle Paca'nn tarihcesi, Ankara'nn ilk kurulusundan beri uzanmaktadr. Orta Asya'dan gelen cobanlar, bolgedeki hayvan etlerinden pisirdikleri coban kebabn gelistirip Kelle Paca olarak degistirmislerdir. Bu yemek, ozellikle Ankara'da cok populer olmus ve yerel mutfaklarn bir parcas haline gelmistir.

Kelle Paca'nn Malzemeleri

Kelle Paca'nn en onemli malzemeleri; et, patates, domates, sogan, biber, sarmsak, tuz ve karabiber tursusudur. Et, etin kaln bacak veya kaburga kemiklerinden ckarlr. Bu lezzetli yemek, pisirme suresi uzun olan et kemiklerinin kullanlmas nedeniyle oldukca besleyici ve yumusak bir tat olusturur.

Kelle Paca'nn Pisirilmesi

Kelle Paca'nn pisirilmesi, ana malzemelerin karstrlmas ve karsmn stlmasyla baslar. Et kemikleri, yuksek sda kzartlr ve karsmn uzerine icine konur. Kelle Paca; kapal bir tencerede pisirilir ve su ilave edilir. Yemek pisene kadar karsm karstrlr ve tuz ve karabiber tursusu da ilave edilir. Pisme suresi yaklask olarak 1 saat surmektedir.

Kelle Paca'nn Sunumu

Kelle Paca, genellikle scak olarak servis edilir. Kelle Paca, cogu zaman servis tabagnn uzerine konur ve uzerine taze sogan ince kylms sekilde serpilir. Yemek, cogu zaman, tereyag veya yogurt ile birlikte tuketilir.

Ankara'nn en unlu yemegi olan Kelle Paca, ozellikle sehirde yasayanlarn vazgecilmezi olarak kabul edilmektedir.