Danimarka: Bir Smörrebröd Kopenhag Turu

Selvi

New member
M“Schønnemann”ın, şu anda Kopenhag’da bolca bulunan modern tasarımlı ve bol ışıklı barlarla kesinlikle hiçbir ilgisi yoktur. İşte istisnasız her şey eski okul: preslenmiş beyaz masa örtüleri, koyu renkli ahşap panelli duvarlar, bayat porselenler ve kolalı beyaz gömlekleri ve siyah kravatlarıyla çoğu yaşlı garsonlar.

Danimarka başkentinin son yirmi yılda büyümesine yardımcı olan popüler New Nordic restoranları ve burger restoranlarından çok farklı olan eski, orta sınıf Kopenhag gastronomisi burada yaşadığına şüphe yok. küresel gıda sahnesi.

Tahmin etmek için: Geleneksel restorana yapılan gezi kesinlikle modern olana ayak uydurabilir – harika İskandinav smörrebröds geleneği “Schønnemann”da neredeyse her yerden daha şık bir şekilde yetiştirilir. Köfte, kızarmış soğanlı sosisli sandviç ve yağlı tartar sosunun ötesinde heyecan verici geleneksel Danimarka mutfağının, dövmeli genç şeflerin alışılmadık yenilebilir yabani bitki ve böcekleri aramak için İskandinav kırsalında dolaşmaya başlamasından çok önce var olduğunu kanıtlıyor.

Danimarka’da smörrebröd öğle yemeğinde servis edilir.


İyi Smörrebröd bugünlerde Kopenhag’da bir düzine kadar restoranda servis ediliyor. Kelimenin tam anlamıyla “ekmek ve tereyağı” anlamına gelen düşük seviyeli isme rağmen, bunlar bazen son derece sanatsal bir şekilde süslenmiş ekmeklerdir. Danimarka’da neredeyse sadece öğle yemeğinde servis edilir. frokost – kelimenin tam anlamıyla tercüme edildiğinde, terim kahvaltı anlamına gelir, ancak Danca’da öğle yemeği anlamına gelir.

Ole Troelsø bile bunun neden böyle olduğuna dair bir cevaba sahip değil. Gazeteci ve yazar kendini kanıtlamış bir uzmandır ve Smörrebröd konusunda şimdiden birkaç kitap yazmıştır. Troelsø omuz silkerek, “Eski günlerde akşamları da yenirdi, ama bir şekilde biz Danimarkalılar sıcak bir akşam yemeğini tercih ediyor gibi görünüyor,” diyor.

Uzman, her halükarda, gezginlerin akşamları smörrebröd de sunan restoranlara dikkat etmesi gerektiğini, çünkü çoğu durumda bunların turist tuzakları olduğunu söylüyor. “Geleneksel Smörrebröd restoranları öğleden sonra kapanıyor, daha modern olanlar ise tamamen farklı yemeklerden oluşan kendi akşam menülerini sunuyor.”

“Aamann’s 1921″de şef yeni standartlar belirledi


“Modern” olanlardan biri kuşkusuz, şef ve ev sahibi Adam Aamann’ın Kopenhag’ın gastronomi mucizesinin ilk günlerinde açtığı 2006’da açtığı “Aamann’s 1921” (en iyi restoran “Noma” o zamanlar sadece üç yaşındaydı). Troelsø, “Adam Aamann, smörrebröd rönesansında önemli bir figür,” diye vurguluyor, “o zamana kadar sunduğu bir kalite pek bilinmiyordu. Yeni standartlar belirledi.”

Aslında, o zamanlar 32 yaşında olan şefin beyan ettiği hedef, geleneksel Danimarka öğle yemeği menüsünün modası geçmiş imajını cilalamaktı. Kırklı yaşlarının sonlarında ince, cana yakın bir adam olan Aamann, “O zamanlar Smörrebröd ile ilgilenen hemen hemen hiç kimse yoktu,” diyor. “En azından, genellikle endüstriyel olarak üretilen düşük kaliteli bileşenlerden oluştuğu için.”





Aamann, Smörrrebröd tarzıyla geleneksel Danimarka öğle yemeği menüsünün modası geçmiş imajını parlatmayı başardı.

Kaynak: Aamanns


Öte yandan Aamann, ev yapımı ekşi mayalı çavdar ekmeğine, evde salamura edilmiş sebzelere, Baltık ringa balığına ve bunun dışında yalnızca en kaliteli, organik olarak üretilmiş, ağırlıklı olarak ev yapımı malzemelere güveniyordu. Bununla Smörrebröd restoranının yeni, daha çağdaş bir versiyonunu yarattı.

Başkentin merkezindeki sık ziyaret edilen “Aamann’s 1921″de konuklar, ağır tasarım avizelerin altında modern mobilyaların üzerinde oturuyorlar ve olağanüstü derecede nemli kepekli ekmek yiyorlar, üzerine kuru dinlendirilmiş dana tartarı, taze yaban turpu, hardal emülsiyonu, fermente turp ve çıtır çıtır. patates cipsi. Buna genellikle bardak başına 13 avroya mal olan bira eşlik ediyor ki bu Danimarka’da alışılmadık bir durum değil.

Kopenhag’da bir kurum


Slotskælderen hos Gitte Kik’te konukları bambaşka bir ambiyans bekliyor. İlk bakışta çok zahmetli görünen yerel ismin nispeten sıradan çevirisi “Schlosskeller bei Gitte Kik”. Bayan Kik, evin eski sahibidir. Ole Troelsø, “‘Slotskælderen’, muhtemelen öğle yemeği restoranlarımızın eskiden neye benzediğinin ve orada nasıl bir atmosferin hüküm sürdüğünü gösteren en iyi örnektir,” diyor.

Adından da anlaşılacağı gibi “Schlossskeller”, Kopenhag’daki diğer birçok köklü restoran gibi bodrum katında, kaldırım yüksekliğinde pencerelerle yer almaktadır. Bu gerçek bir handa – burada 1797’den beri ekmek servis edildiği söyleniyor – oturma yerleri güzel bir patinaya sahip, atmosfer canlı, yemeklerin kalitesi mükemmel, ancak “Aamann 1921” seviyesinde olmasa da ve “Schønnemann”.

Sandviçler, çekici bir şekilde düzenlenmiş bir büfeden sipariş edilebilir veya seçilebilir. Çoğu, soğanlı ringa balığı, dereotu ve kapari veya pastırmalı ciğer ezmesi gibi onlarca yıldır değişmeden kalan klasiklerdir.

Geleneksel bir restoran ile şık bir bar arasında


Smörrebröd restoranında daha çağdaş ve zarif bir yorum, mevcut konumunda yeni açılan bir restoran olan Møntergade’dir. Art Deco’dan ödünç alınan ağırbaşlı ortam, deri banklarda veya Danimarkalı tasarımcı Hans J. Wegner’in ikonik Y-sandalyesinde oturuyorsunuz ve örneğin haşlanmış morina, hardal kreması, domuz pastırması ve yumurta gibi ustaca bol dökümlü sandviçler sipariş ediyorsunuz; veya Kuzey Denizi karidesi, limonlu mayonez ve taze otlar ile. Ayrıca her gün değişen “spesiyaller” ve akşamları sandviç içermeyen Fransız esintili bir brasserie menüsü vardır.

Møntergade’de çeşitli ringa balığı standart yemek olsa da, bir kuruluş İskandinav balıklarında düpedüz uzmanlaşmıştır: muhteşem Lumskebugten, Kopenhag Kalesi yakınlarındaki pırıl pırıl beyaz ahşap bir bina olan eski bir denizci tavernasında yer almaktadır. Bir İskandinav kır evinin zarif ortamında yemek yiyorsunuz.

Smörrebröd’e ek olarak, çeşitli şekillerde salamura edilmiş, derin yağda kızartılmış, sildebord adı verilen tütsülenmiş ringa balığı servis edilmektedir. Dilerseniz taze istiridyelerin yanı sıra farklı şekillerde birleştirilmiş dana tartarlı üç çeşit ekmek de sipariş edebilirsiniz.


Kopenhag: “Selma”da saat 9'a kadar Smörrebröd yiyebilirsiniz.




“Selma”da Smörrebröd’ü saat 21:00’e kadar sipariş edebilirsiniz.

Kaynak: Selma Kopenhag


Bir pazar salonu olan Torvehallerne’nin hemen köşesinde bulunan Selma, geleneksel bir Smörrebröd restoranı ile popüler bir yemek barı arasındaki dengeyi yönetiyor. Dekor, çok sayıda açık renkli ahşap ve renkli sandalyelerle azaltılmıştır. Özenle tasarlanmış, incelikle dekore edilmiş ekmek, renkli tabaklarda veya ahşap tahtalarda servis edilir.

Topingler mevsimsel olarak değişen, genellikle orijinal, bazen sıra dışı malzemelerdir; porcini mantarlı yaban ördeği veya beyaz balık yumurtası ile çavdar ekmeğinde pisi balığı dahil, her zaman yuzu (narenciye) veya ume kosho (fermente edilmiş erik ezmesi) gibi Uzak Doğu ürünleriyle süslenmiştir. ). Ayrıca olağanüstü, çoğu yerel yıldız bira üreticisi Mikkeller’den gelen geniş fıçı bira seçenekleridir.


Kopenhag: Mevsime bağlı olarak, “Selma”daki soslar bazen sıra dışı olabiliyor.




Mevsimine göre bazen sıra dışı malzemeler de kullanılıyor “Selma”da.

Kaynak: Selma Kopenhag


Ancak “Selma” ile ilgili en sıra dışı şey, sandviçlerin burada saat 21.00’e kadar servis edilmesi. Bu da en azından geleneğe aşina olmayan turistlerin akşamları smörrebröd yemeyi canlarının çektiğinin bir göstergesi.

İpuçları ve bilgiler:


Smörrebröd restoranları: Geleneksel: “Schønnemann” (restaurantschonnemann.dk); “Slotskælderen hos Gitte Kik” (slotskaelderen.dk); “Lumskebugten” (lumskebugten.dk)

Yenilikçi: “Aamann’s 1921” (aamanns.dk); “Møntergade” (montergade.dk), “Selma” (selmacopenhagen.dk)

Okuma ipucu: Ole Troelsø’den “Smørrebrød için içeriden öğrenenler kılavuzu”, (İngilizce e-kitap olarak mevcuttur, 8,81 Euro)

Kopenhag İpuçları: ziyaretdenmark.de; ziyaretcopenhagen.com

Geziye katılım, Visit Danimarka tarafından desteklenmiştir. Şeffaflık ve gazetecilik bağımsızlığı standartlarımızı axelspringer.com/de/Werte/downloads adresinde bulabilirsiniz.


Burası, üçüncü taraf içeriğini bulacağınız yerdir

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesi için geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.