İskoçya: Fife yarımadasında deniz yosunu hasadı

Selvi

New member
WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



“Büyümemiş kayalara basmanız yeterli, yosunlar çok kaygandır.” Jayson Byles bu uyarıyı veriyor ve ardından Kingsbarns Sahili'ndeki kayalık, engebeli gelgit arası bölgeye odaklanıp dengeyi sağlıyor.

Önceki günkü yağmur yerini dostane bir ufka bıraktı. Maori kökenli Yeni Zelanda doğumlu İskoç, lastik çizmeler ve uzun çizmeler giyiyor ve üzerinden rastalar sarkan pas rengi kahverengi bir şapka takıyor. Alg uzmanının, deniz hazinelerini toplamak için oltası ya da ağı yoktur; bunun yerine bir makası vardır.

Tekrar tekrar çömeliyor, farklı büyüme alanlarını gösteriyor ve Latince isimler veriyor: Polisifonia lanosa, Ulva lactuca veya Himanthalia elongata, yani fırça tutamı yosunu, deniz marulu veya deniz yosunu, aynı zamanda deniz spagetti olarak da adlandırılır. Adları gibi görünüyorlar: Deniz marulunun sümüksü yeşil yaprakları aslında marulu andırıyor. Bir mutfak vaadi.





Deniz marulu özellikle sonbaharda lezzetli ve besleyicidir

Kaynak: dpa-tmn


Yavaş yavaş, kaygan monotonluğun içinden daha önce fark edilmeyen farklı şekil, renk ve tatlardan oluşan bir bulmaca ortaya çıkıyor. Çünkü Jayson Byles küçük örnekler veriyor. Hafif bir aromaya sahip yeşil deniz spagettisi çıtır, taze ve cevizli olsa da tadı balığa hiç benzemezken, tüylü fırça püsküllü algler yer mantarını bile andırıyor.

İskoçya çevresinde çok sayıda yosun yetişiyor


Byles, Fife bölgesinin en doğu köşesinde, Edinburg'un yaklaşık bir buçuk saat kuzeyindeki Doğu Neuk'ta gel-git aralığının özellikle büyük olduğunu söylüyor. Bu gelgit arası bölgede makroalgler fotosentez için yeterli güneş ışığını alır ve kök benzeri yapışkan organlarıyla kayalara yapışabilirler.


İskoçya'daki Fife Yarımadası




Kaynak: İnfografik WELT


Gelgitin çekilmesi deniz tabanını açığa çıkardığında, yabani deniz ürünlerini toplamak için “toplayıcılık” için doğru zamandır. Byles, “Dolunay ve yeni ay sırasında dışarı çıkıyorum çünkü su özellikle bahar gelgitinde çok uzaklaşıyor” diyor.

Özellikle büyük Kuzey Denizi masası kırmızı, kahverengi ve yeşil alglerle zengin bir şekilde döşenmiştir ve bunların hiçbirinde fiyat etiketi yoktur. Herkes hasat yapabilir. 49 yaşındaki kişi şöyle açıklıyor: “İskoçya çevresinde binden fazla makroalg yetişiyor ve temelde hepsi yenilebilir, ancak yaklaşık 14 türün tadı özellikle güzel.”

Ancak hepsi aynı anda hasat yapmaya hazır değil. Mart ayında, deniz yosunu olarak da bilinen deniz spagettisinin boyutu yirmi santimetreden daha kısaydı, ancak daha sonra metrelerce uzunluğa ulaşacak. Örneğin deniz mantarı ve deniz marulu sonbaharda özellikle lezzetli ve besleyicidir. Hiçbir durumda ölü, yıkanmış algleri veya balık gibi kokan algleri yememelisiniz. Her zaman taze olmalılar.


Bu tür alglere görünümü nedeniyle deniz spagetti adı verilir ve elbette onu da yiyebilirsiniz.




Bu tür alglere görünümü nedeniyle deniz spagetti adı verilir ve elbette onu da yiyebilirsiniz.

Kaynak: dpa-tmn


Byles, yenilebilir deniz yosunu hakkındaki ilk bilgisini Yeni Zelanda'da genç bir adamken kazandı. Love onu İskoçya'ya götürdü ve burada ticari yosun toplama işinde geçici olarak ekip lideri olarak çalıştı. Bu onu ve ailesini tarım ve balıkçılığın hakim olduğu ve altın kumsallarla kaplı bir yarımada olan Fife'ye getirdi.

2019'dan bu yana düzenli olarak “toplayıcılık” atölyeleri düzenliyor; açık havada yemek pişirme finali de dahil. Teklifiyle uzak ve geniş olan tek kişi o. Byles, “Dünyanın her yerinden insanlar geliyor” diyor. Ayrıca Pittenweem balıkçı köyünde limanın kenarında bulunan yerel deniz ürünleri restoranı “Dory Bistro & Gallery”ye düzenli olarak ürün tedarik ediyor.

Kuzey Denizi'nin unutulmuş süper yiyeceği


İskoçyalı diz boyu su havuzuna tırmanıyor ve kahverengi alglerin uzun, geniş, etli yapraklarını çekiyor. Mutlu bir şekilde “Laminaria digitalata” diye sesleniyor. Görünüşe göre iyi bir keşif. “Linguini'mizi parmak yosunundan yapacağız.”


Jayson Byles, pişirmek üzere olduğu bir tür kahverengi deniz yosunu olan parmak yosunuyla




Jayson Byles, pişirmek üzere olduğu bir tür kahverengi deniz yosunu olan parmak yosunuyla

Kaynak: dpa-tmn


Sahile döndüğünde seyyar sobayı yakıyor. Düz parmak sapını lazanya yaprakları boyutuna göre kesiyor. Deniz yosununu bu yönde çekip küçük kesikler yapıyor. Arzu edilen “deniz linguinleri” bu şekilde yaratılır.

Kaynayan suya batırıldığında hemen yeşile dönerler. Birçok gerçek erişte gibi pişirme süresi: on dakika. Deniz yosunu fanı diğer malzemeleri de hazırlar: deniz yosununun baharatlı umami tadına ideal şekilde uyan taze soğan ve mantarlar. Bir diğer ikram ise Byles'ın ince kanatlı deniz yosunuyla sardığı balık parçalarıdır.


Jayson Byles balıkları sarmak için kanat yaralarını kesti




Jayson Byles balıkları sarmak için kanat yaralarını kesti

Kaynak: dpa-tmn


Byles, pişmiş linguini kızarmış sebzelerle karıştırıyor ve deniz yosunu yemeğini tabaklara yerleştiriyor. Al dente yeşili “makarnanın” tadı çok lezzetli ve dalgaların tekrar geldiğini görünce hemen yeniyor.


Kuzey Denizi'nin leziz yemekleri: mantar, soğan ve balıkla linguine haline getirilmiş deniz yosunu.  Pişirildiğinde yeşile döner




Kuzey Denizi'nin leziz yemekleri: mantar, soğan ve balıkla linguine haline getirilmiş deniz yosunu. Pişirildiğinde yeşile döner

Kaynak: dpa-tmn


Algler Asya mutfağında ne kadar yaygınsa, Avrupa tabaklarında da bir o kadar egzotik görünüyorlar. Artık sıklıkla süper gıda olarak pazarlanan protein, vitamin ve mineral bakımından zengin deniz sebzeleri, İskoçya'dan İrlanda'ya, Fransa'dan Güney İspanya'ya kadar binlerce yıldır menülerde yer alıyor.

Hasat yaparken altın kural


Yeni Zelandalı, “Yeşil yosunu veya kıkırdaklı yosun gibi kışa dayanıklı algler özellikle popülerdi” diyor. Ekmek haline getirildiler ve onlardan öksürük ilacı yapıldı. Yoğun tarım sonucunda algler daha sonra unutuldu.


İskoçya: Jayson Byles, Kingsbarns Plajı'nda deniz makarnasını servis ediyor




Hazır: Jayson Byles, Kingsbarns Plajı'nda deniz makarnasını servis ediyor

Kaynak: dpa-tmn


Byles artık ticari yosun yetiştiriciliği yerine sürdürülebilir kullanıma önem veriyor: “Herkes yalnızca ihtiyaç duyduğu kadar hasat yapmalı.” Yosun hasadının altın bir kuralı var: Yaprakları her zaman tabandan kesin, asla koparmayın, bu böyledir. büyümeye devam edebilmesinin tek yolu.


ayrıca oku


Danimarka Baltık kıyılarında balıkçıllarda yosun avlayabilirsiniz






Deniz yosunlu makarnamızın kokusu, Fife Sahil Yolu'nda yürüyen meraklıların da ilgisini çekti. Fife Yarımadası'nın kıyısı boyunca pitoresk balıkçı köyleri ve sofistike üniversite kenti St. Andrews boyunca uzanan sahil yolunda, kaymaklı çörekler veya balık ve patates kızartması bekliyor olabilirsiniz – ancak kesinlikle yeşil bir deniz beklemiyordunuz. linguine.

İskoçya'nın doğu kıyısındaki süper gıdayı yeniden canlandırmak için muhtemelen ilk önce dünyanın diğer ucundan bir kişiye ihtiyaç vardı.

İpuçları ve bilgiler:


Tatil istikameti: Doğu Neuk, Edinburgh'un kuzeyinde, Fife kıyı bölgesinin en doğu köşesinde yer almaktadır.

Seyahat için en iyi zaman: Jayson Byles ilkbahardan sonbahara kadar atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Bu süre zarfında Fife yarımadasının etrafında Kincardine'den Newburgh'a kadar yaklaşık 190 kilometre uzanan Fife Sahil Yolu boyunca yürüyüşe de çıkabilirsiniz.

Oraya varmak: Berlin, Düsseldorf, Hamburg veya Stuttgart'tan en yakın havaalanı olan Edinburgh'a aktarmasız uçuşlar mevcuttur. Örneğin araba ile geliyorsanız, Köln'den yaklaşık 1.200 kilometre, Münih veya Berlin'den ise yaklaşık 1.800 kilometre mesafeniz vardır; buna Eurotunnel üzerinden feribot veya araba treniyle transfer de dahildir.

Giriş: Giriş için pasaport gereklidir ve en azından seyahat süresi boyunca geçerli olmalıdır. Kimlik kartıyla giriş artık mümkün değil.

Konaklama: Bir otelde veya oda ve kahvaltıda bir gecelik konaklama, gecelik ve kişi başı yaklaşık 80 Euro'dan başlıyor; Daireler gecelik ve kişi başı yaklaşık 100 Euro'dan başlıyor. Aileler gecelik 200 eurodan başlayan fiyatlarla kır evlerinde kalabiliyor.

Turlar: Jayson Byles ile dört saat boyunca seyahat eden herkes 60 sterlin (iyi bir 70 avro) ödüyor, üç çeşitli deniz yosunu menüsü de dahil; Tur 16 yaş altı çocuklar için ücretsizdir (eastneukseaweed.com). Yağmurluk ve lastik çizmeler tavsiye edilir.

Avrupa'daki diğer yosun toplama turları: Güney İngiltere'deki Exeter'de Adam Reeve, temmuzdan ekime kadar “Deniz Yosunu Kursları” sunuyor (eatweeds.co.uk/devon-seaweed-foraging-courses) ve İrlanda'nın güney kıyısında Marie Power deniz yosunu atölyeleri sunuyor (theseagardener.com). Fransa'nın Brittany kentinde de benzer olaylar yaşanıyor.

Gastronomi: Byles, balıkçı köyü Pittenweem'in (thedory.co.uk) liman kenarındaki deniz temalı deniz ürünleri restoranı “Dory Bistro & Gallery”ye deniz yosunu sağlıyor. St. Monans'ta küçük bir terasa ve deniz manzarasına sahip “Craig Miller @ 16 West End” restoranı da taze deniz yosunu kullanıyor (16westend.com).

Daha fazla bilgi: hoşgeldiniztofife.com; ziyaretscotland.com