ePalmera'nın eteklerinde sanki Christo işteymiş gibi gümüş grisi kumaşa sardığı ağaçlar var. Her kat farklıdır, her şekil yeni bir vurguya sahiptir, her gölge gün içinde değişiklik gösterir ve sanki aslında bir sahne perdesiymiş gibi her zaman çok fazla kumaş kullanılmıştır. Aslında biraz da öyle, çünkü bir gün o perde tekrar kalktığında ağaç yeniden sahneye çıkmış, çiçekler ve hatta meyveler çoktan gelişmiş, dallar taca kadar çıkmış.
Çiçekler açıldıktan sonra ise bu yoğun koku tüm alana yayılır. Sanki birisi büyük boy bir parfüm şişesini açık bırakmış gibi. Vicente Todoli, tamamen canlı olan açık hava müzesi hakkında şunları söylüyor: “Sanki dünyadaki başka hiçbir yer İncil'deki cennete bu kadar yakın değil.” “Bir bahçe, bir plantasyon, bir müze. Artık bunların hepsi oldu.”
Ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının evinin hemen yakınındaki araziyi devraldığında, önce süs bitkileri için seraları yıktığında, binlerce metrekarelik toprağı açığa çıkardığında, düzinelerce kamyon dolusu beton molozunu kaldırdığında da tam olarak böyle olması gerekiyordu. – ve bu plantasyonla onun fikirlerine göre tamamen yeni bir başlangıç yaptı.
Kaynak: İnfografik WELT
Bu 20 yılı aşkın bir süre önceydi ve tüm bunları ancak son zamanlarda gerçekten gösterdi. Tıpkı müzedeki büyük bir sergi gibi: Kafanızda yaratılmalı, olgunlaştırılmalı ve dikkatle küratörlüğü yapılmalı. Sanat eserleri temin edilmeli, sahnelenmeli ve aydınlatılmalıdır. Ve eğer doğaya, tesadüflere, deneylere, hava durumuna güveniyorsanız, açılışın ne zaman olacağını başlangıçta söyleyemezsiniz.
Dünyadaki tüm narenciye meyvelerinin burada yetiştiği söyleniyor
Vicente Todoli, yedi yıl boyunca dünyanın en ünlü sanat müzelerinden biri olan Londra'daki Tate Modern Galerisi'nin direktörlüğünü yaptı. Bugün, Valensiya'nın yaklaşık 60 kilometre güneyinde, Gandia yakınlarındaki Costa Blanca'nın hemen hinterlandındaki bu bahçeye, Todoli Citrus Fundació'suna bakıyor: atalarının topraklarındaki evinde.
Narenciye meyveleri Palmera'daki plantasyonda 20 yılı aşkın bir süredir gelişiyor; Vicente Todoli burada 480'den fazla farklı çeşit yetiştiriyor
Kaynak: Helge Sobik/www.srt-bild.de
Burası onun büyüdüğü yer, küçük bir çocukken portakal ağaçlarının altında oynadığı yer: “Üstelik gençliğimde de kitap okudum, okudum, izledim ve bütün yaz boyunca bu ağaçların gölgesinde yeniden okudum.” havası, Işığı ve narenciye çiçeklerinin kokusuyla, küresel bir sanat tarihçisi kariyerine sahip olacak ve köklerine geri çekilen bu adamın ilham kaynağıydı: “Geçmiş yüzyıllarda” diyor: “Böyle bahçelere filozoflar, şairler, ressamlar gelirdi. Çünkü bu yerler ona ilham verdi. Çok nadir hale geldiler.”
Todoli narenciye topluyor, dünyadaki tüm narenciye meyvelerini kendi bahçesinde bulundurma hedefini belirledi ve hatta Dénia'daki üç restorandan toplam yedi Michelin yıldızına sahip Quique Dacosta gibi en iyi şeflerin katılabileceği bir test mutfağı inşa ettirdi. , Madrid ve Valensiya ile Gandia yakınlarındaki Daimus'tan Manuel Alonso, nadir meyveleri kullanarak yeni soslar, dip soslar, marinatlar, dolgular, yeni dondurma türleri, yeni hamur işleri ve tamamen yeni yemekler yaratabiliyor.
En iyi şef Manuel Alonso denemeyi seviyor
Alonso, turunçgillerin yemek sonrasında belirleyici vurguyu oluşturduğu dokuz servisli bir menü geliştirdi; morina eti başlangıçta Valetta limonunun suyunda yavaş yavaş kaynatılan bacalao kroketinde bile. “Her ders için” diyor, “sayısız deney vardı. Dokuların birlikte nasıl çalıştığına, ne kadar ısının ne kadar süreyle kullanılabildiğine her zaman yakından baktık.”
Başları derin yağda kızartılmış, gövdeleri çiğ olarak marine edilmiş ve bergamotla tatlandırılmış karidesler öne çıkıyor. Ve önce su banyosunda pişirilen, ardından kısa süre baharatlı olarak derisi üzerinde kızartılan ve kan portakalı sosla servis edilen Akdeniz balığı Lubina.
Talep üzerine dokuz çeşit narenciye menüsü servis edilir: Gandia yakınlarındaki Daimus'tan yıldız şef Manuel Alonso
Kaynak: Helge Sobik/www.srt-bild.de
Bütün bunlar tam olarak nasıl çalışıyor? Alonso “Bir sır” diyor. Ve sonra kendine tutunamazsın. Deniz kenarındaki restoranında yemek aralarında masaya gelip ipuçları veriyor, göz kırparak detayları birbiri ardına ortaya koyuyor. Çünkü en eğlencelisi bu şekilde.
Todoli Vakfı'nın arazisindeki test mutfağı binasına halihazırda bir mimari ödül verildi ve mutfak yaratımları çokça övgüyle karşılandı. Test mutfağının konseptinin danışmanı, moleküler gastronominin efsanevi mucidi ve yıllarca Costa Brava'nın kuzeyinde yer alan ve birçok kez “Dünyanın En İyi Restoranı” ödülüne layık görülen “El Bulli”nin başkanlığını yapan Ferran Adrià'dan başkası değildi. Dünya”. Çerçevelenip duvara asılamasa da bunların hepsi sanattır.
Vicente Todoli'nin çiftliği aynı zamanda bir müzedir
Todoli güneş şapkasını düzeltiyor, konuşuyor, işleri ayarlıyor ve coşkuyla dolup taşıyor. Kendisini tamamen 1550'li yıllardaki ilk ve uzun süredir en büyük narenciye toplayıcısı olan Cosimo de Medici'nin geleneğinde görüyor.
ayrıca oku
Todoli'nin bahçesinde bugün, portakal suyundan limona, bergamottan misket limonuna, kumkuattan misket limonuna, greyfurttan mandalinaya, clementine, mandalina ve yuzudan Citrus Maxima'ya kadar 482 farklı çeşit bulunmaktadır. tüm turunçgillerin anası.
Daha az bilinenlerden biri, kısa bir sosis gibi görünen ve kaşıkla çıkarılabilen veya cımbızla çıkarılabilen, meyve suyuyla dolu posa incileri gibi bir şeyle doldurulmuş, genellikle düz, dikenli bir çalının uzun kahverengi meyvesi olan havyar limonudur. ve tek tek hafif bir baskıyla dilinizin üzerinde patlamasını sağlayabilirsiniz. Buna bilimsel denir Microcitrus Avustralasyasadece denemek bir deneyimdir.
Havyar limonunun posası incileri kaşıkla çıkarılabilir veya cımbızla çıkarılabilir ve tek tek dilin üzerine atılabilir.
Kaynak: Getty Images/500px/Sabino Parente
Ancak unutulmuş turunçgillerin kurtarıcısının kişisel favorisi, sanki göktaşı çarpmasıyla oluşan yabancı bir gezegenin sarı manzarası gibi, düzensiz yüzeye sahip, büyük, neredeyse heykelsi bir meyvedir. Narenciye Medica Resmen deniliyor ama biz ona ağaç kavunu diyoruz. Ve garip olan şey, kesinlikle her şeyi yiyebilmenizdir: kabuk, kıkırdak ve kabuk ile posanın küçük merkezi arasındaki diğer acı beyaz kısım, kısaca her şey.
Hiç kimse dünya çapında tam olarak kaç çeşit olduğunu bilmiyor: “Narenciye meyveleri mutasyona karşı son derece hassastır; sürekli yeni çeşitler ortaya çıkıyor. Her halükarda, 450 yılına kadar koleksiyon yapmak kolaydı ama şimdi işler karmaşıklaşıyor” diyor Todoli ve birdenbire koleksiyoncunun gülümsemesi yeniden yüzünde beliriyor. Gözlerindeki ifade, elde edilenlerden duyulan gurur ve avlanma heyecanının bir karışımını gösteriyor: “Şu anda Japonya'nın on nadir çeşidine bakıyorum.”
ayrıca oku
Todoli, Pirenelerdeki koruyucu köpeği aynı fikirde olmasa da ve kapı girişinden ziyaretçilere eleştirel gözle baksa da, onun coşkusunu paylaşmak istiyor. Kasım ayından nisan ayına kadar, yalnızca randevu alınarak ve maksimum 20 katılımcıyla sınırlı olmak üzere iki saatlik plantasyon turları düzenleniyor ve ara sıra atölye çalışmaları ve tadımlar da yapılıyor.
Peki Vicente Todoli turunçgillerin olmadığı bir dünyayı hayal edebiliyor mu? “En azından bu benim dünyam olamaz” diyor, şapkasını çıkarıyor, yere düşen bir bergamotu almak için eğiliyor, Christo ambalajlı ağaçlara bakıyor: “Burası benim dünyam, burası benim dünyam dan geliyorum.”
İpuçları ve bilgiler:
Oraya varmak: Lufthansa, Eurowings ve Ryanair ile Almanya'nın çeşitli havaalanlarından Valensiya'ya uçuşlar tek yön yaklaşık 100 Euro'dur.
Kılavuzlar: Kasım ayından nisan ayına kadar, Gandia yakınlarındaki Palmera'daki Todoli Citrus Fundació'nun (todolicitrusfundacio.org) bahçelerinde iki saatlik rehberli yürüyüşler cumartesi günleri çevrimiçi ön rezervasyon (15 euro) ile mümkündür.
Konaklama: Costa Blanca'daki tatil evleri, seyahat süresine, konuma ve boyuta bağlı olarak çok sayıda sağlayıcıdan (örneğin, littleo-direkt.de, belvilla.de) haftada yaklaşık 600 Euro'ya satılmaktadır.
Bilgi: İspanya.info; comunitatvalenciana.com
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Çiçekler açıldıktan sonra ise bu yoğun koku tüm alana yayılır. Sanki birisi büyük boy bir parfüm şişesini açık bırakmış gibi. Vicente Todoli, tamamen canlı olan açık hava müzesi hakkında şunları söylüyor: “Sanki dünyadaki başka hiçbir yer İncil'deki cennete bu kadar yakın değil.” “Bir bahçe, bir plantasyon, bir müze. Artık bunların hepsi oldu.”
Ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının evinin hemen yakınındaki araziyi devraldığında, önce süs bitkileri için seraları yıktığında, binlerce metrekarelik toprağı açığa çıkardığında, düzinelerce kamyon dolusu beton molozunu kaldırdığında da tam olarak böyle olması gerekiyordu. – ve bu plantasyonla onun fikirlerine göre tamamen yeni bir başlangıç yaptı.
Kaynak: İnfografik WELT
Bu 20 yılı aşkın bir süre önceydi ve tüm bunları ancak son zamanlarda gerçekten gösterdi. Tıpkı müzedeki büyük bir sergi gibi: Kafanızda yaratılmalı, olgunlaştırılmalı ve dikkatle küratörlüğü yapılmalı. Sanat eserleri temin edilmeli, sahnelenmeli ve aydınlatılmalıdır. Ve eğer doğaya, tesadüflere, deneylere, hava durumuna güveniyorsanız, açılışın ne zaman olacağını başlangıçta söyleyemezsiniz.
Dünyadaki tüm narenciye meyvelerinin burada yetiştiği söyleniyor
Vicente Todoli, yedi yıl boyunca dünyanın en ünlü sanat müzelerinden biri olan Londra'daki Tate Modern Galerisi'nin direktörlüğünü yaptı. Bugün, Valensiya'nın yaklaşık 60 kilometre güneyinde, Gandia yakınlarındaki Costa Blanca'nın hemen hinterlandındaki bu bahçeye, Todoli Citrus Fundació'suna bakıyor: atalarının topraklarındaki evinde.
Narenciye meyveleri Palmera'daki plantasyonda 20 yılı aşkın bir süredir gelişiyor; Vicente Todoli burada 480'den fazla farklı çeşit yetiştiriyor
Kaynak: Helge Sobik/www.srt-bild.de
Burası onun büyüdüğü yer, küçük bir çocukken portakal ağaçlarının altında oynadığı yer: “Üstelik gençliğimde de kitap okudum, okudum, izledim ve bütün yaz boyunca bu ağaçların gölgesinde yeniden okudum.” havası, Işığı ve narenciye çiçeklerinin kokusuyla, küresel bir sanat tarihçisi kariyerine sahip olacak ve köklerine geri çekilen bu adamın ilham kaynağıydı: “Geçmiş yüzyıllarda” diyor: “Böyle bahçelere filozoflar, şairler, ressamlar gelirdi. Çünkü bu yerler ona ilham verdi. Çok nadir hale geldiler.”
Todoli narenciye topluyor, dünyadaki tüm narenciye meyvelerini kendi bahçesinde bulundurma hedefini belirledi ve hatta Dénia'daki üç restorandan toplam yedi Michelin yıldızına sahip Quique Dacosta gibi en iyi şeflerin katılabileceği bir test mutfağı inşa ettirdi. , Madrid ve Valensiya ile Gandia yakınlarındaki Daimus'tan Manuel Alonso, nadir meyveleri kullanarak yeni soslar, dip soslar, marinatlar, dolgular, yeni dondurma türleri, yeni hamur işleri ve tamamen yeni yemekler yaratabiliyor.
En iyi şef Manuel Alonso denemeyi seviyor
Alonso, turunçgillerin yemek sonrasında belirleyici vurguyu oluşturduğu dokuz servisli bir menü geliştirdi; morina eti başlangıçta Valetta limonunun suyunda yavaş yavaş kaynatılan bacalao kroketinde bile. “Her ders için” diyor, “sayısız deney vardı. Dokuların birlikte nasıl çalıştığına, ne kadar ısının ne kadar süreyle kullanılabildiğine her zaman yakından baktık.”
Başları derin yağda kızartılmış, gövdeleri çiğ olarak marine edilmiş ve bergamotla tatlandırılmış karidesler öne çıkıyor. Ve önce su banyosunda pişirilen, ardından kısa süre baharatlı olarak derisi üzerinde kızartılan ve kan portakalı sosla servis edilen Akdeniz balığı Lubina.
Talep üzerine dokuz çeşit narenciye menüsü servis edilir: Gandia yakınlarındaki Daimus'tan yıldız şef Manuel Alonso
Kaynak: Helge Sobik/www.srt-bild.de
Bütün bunlar tam olarak nasıl çalışıyor? Alonso “Bir sır” diyor. Ve sonra kendine tutunamazsın. Deniz kenarındaki restoranında yemek aralarında masaya gelip ipuçları veriyor, göz kırparak detayları birbiri ardına ortaya koyuyor. Çünkü en eğlencelisi bu şekilde.
Todoli Vakfı'nın arazisindeki test mutfağı binasına halihazırda bir mimari ödül verildi ve mutfak yaratımları çokça övgüyle karşılandı. Test mutfağının konseptinin danışmanı, moleküler gastronominin efsanevi mucidi ve yıllarca Costa Brava'nın kuzeyinde yer alan ve birçok kez “Dünyanın En İyi Restoranı” ödülüne layık görülen “El Bulli”nin başkanlığını yapan Ferran Adrià'dan başkası değildi. Dünya”. Çerçevelenip duvara asılamasa da bunların hepsi sanattır.
Vicente Todoli'nin çiftliği aynı zamanda bir müzedir
Todoli güneş şapkasını düzeltiyor, konuşuyor, işleri ayarlıyor ve coşkuyla dolup taşıyor. Kendisini tamamen 1550'li yıllardaki ilk ve uzun süredir en büyük narenciye toplayıcısı olan Cosimo de Medici'nin geleneğinde görüyor.
ayrıca oku
Todoli'nin bahçesinde bugün, portakal suyundan limona, bergamottan misket limonuna, kumkuattan misket limonuna, greyfurttan mandalinaya, clementine, mandalina ve yuzudan Citrus Maxima'ya kadar 482 farklı çeşit bulunmaktadır. tüm turunçgillerin anası.
Daha az bilinenlerden biri, kısa bir sosis gibi görünen ve kaşıkla çıkarılabilen veya cımbızla çıkarılabilen, meyve suyuyla dolu posa incileri gibi bir şeyle doldurulmuş, genellikle düz, dikenli bir çalının uzun kahverengi meyvesi olan havyar limonudur. ve tek tek hafif bir baskıyla dilinizin üzerinde patlamasını sağlayabilirsiniz. Buna bilimsel denir Microcitrus Avustralasyasadece denemek bir deneyimdir.
Havyar limonunun posası incileri kaşıkla çıkarılabilir veya cımbızla çıkarılabilir ve tek tek dilin üzerine atılabilir.
Kaynak: Getty Images/500px/Sabino Parente
Ancak unutulmuş turunçgillerin kurtarıcısının kişisel favorisi, sanki göktaşı çarpmasıyla oluşan yabancı bir gezegenin sarı manzarası gibi, düzensiz yüzeye sahip, büyük, neredeyse heykelsi bir meyvedir. Narenciye Medica Resmen deniliyor ama biz ona ağaç kavunu diyoruz. Ve garip olan şey, kesinlikle her şeyi yiyebilmenizdir: kabuk, kıkırdak ve kabuk ile posanın küçük merkezi arasındaki diğer acı beyaz kısım, kısaca her şey.
Hiç kimse dünya çapında tam olarak kaç çeşit olduğunu bilmiyor: “Narenciye meyveleri mutasyona karşı son derece hassastır; sürekli yeni çeşitler ortaya çıkıyor. Her halükarda, 450 yılına kadar koleksiyon yapmak kolaydı ama şimdi işler karmaşıklaşıyor” diyor Todoli ve birdenbire koleksiyoncunun gülümsemesi yeniden yüzünde beliriyor. Gözlerindeki ifade, elde edilenlerden duyulan gurur ve avlanma heyecanının bir karışımını gösteriyor: “Şu anda Japonya'nın on nadir çeşidine bakıyorum.”
ayrıca oku
Todoli, Pirenelerdeki koruyucu köpeği aynı fikirde olmasa da ve kapı girişinden ziyaretçilere eleştirel gözle baksa da, onun coşkusunu paylaşmak istiyor. Kasım ayından nisan ayına kadar, yalnızca randevu alınarak ve maksimum 20 katılımcıyla sınırlı olmak üzere iki saatlik plantasyon turları düzenleniyor ve ara sıra atölye çalışmaları ve tadımlar da yapılıyor.
Peki Vicente Todoli turunçgillerin olmadığı bir dünyayı hayal edebiliyor mu? “En azından bu benim dünyam olamaz” diyor, şapkasını çıkarıyor, yere düşen bir bergamotu almak için eğiliyor, Christo ambalajlı ağaçlara bakıyor: “Burası benim dünyam, burası benim dünyam dan geliyorum.”
İpuçları ve bilgiler:
Oraya varmak: Lufthansa, Eurowings ve Ryanair ile Almanya'nın çeşitli havaalanlarından Valensiya'ya uçuşlar tek yön yaklaşık 100 Euro'dur.
Kılavuzlar: Kasım ayından nisan ayına kadar, Gandia yakınlarındaki Palmera'daki Todoli Citrus Fundació'nun (todolicitrusfundacio.org) bahçelerinde iki saatlik rehberli yürüyüşler cumartesi günleri çevrimiçi ön rezervasyon (15 euro) ile mümkündür.
Konaklama: Costa Blanca'daki tatil evleri, seyahat süresine, konuma ve boyuta bağlı olarak çok sayıda sağlayıcıdan (örneğin, littleo-direkt.de, belvilla.de) haftada yaklaşık 600 Euro'ya satılmaktadır.
Bilgi: İspanya.info; comunitatvalenciana.com
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.