Tatlı, çıtır, AB sertifikalı: Tropea’dan kırmızı soğan
SMarco Furchì, dağ ve deniz havasının karışımı ve özel toprak durumu sayesinde benzersiz kırmızı soğanların yetiştiği göze çarpmayan siyah taneler olan “Tropea Altını”nı gururla sunar.
Kırmızı, tatlı ve çıtır, genç çiftçi, AB korumalı coğrafi işaret mührünü taşıyan Cipolla Rossa di Tropea’yı bu şekilde tanımlıyor (satın alırken DOP mührünü mutlaka arayın). Soğanlar sadece son derece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklıdır.
Otantik yerel üretime benziyor: Tropea pazarındaki kırmızı soğan
Kaynak: Getty Images aracılığıyla UCG/Universal Images Group
Ve hepsinden önemlisi çok az asit içerdikleri için ağız kokusuna neden olmazlar.
Hasat haziran ayının başında başlıyor ve sonbahara kadar Tiren Denizi kıyısındaki Tropea kasabası ve çevresindeki dükkanlar ve sokak tezgahları örgülü soğan örgüleri ve kırmızı soğandan yapılmış diğer tatil hediyelikleriyle dolu.
ayrıca oku
Elbette bunları çok sayıda restoranda pizza, makarna ve omlet olarak, Corso Vittorio Emanuele’deki “Gelateria Tonino”da alışılmadık bir dondurma olarak veya Marco Furchì gibi çiftçilerin salatası olarak taze olarak da tadabilirsiniz: kesilmiş ince halkalar halinde, Zeytinyağı, biraz limon suyu ve doğrudan şifalı bitki bahçesinden taze nane – bir şiir.
Tropea’nın kendisi de bir şiirdir: Turkuaz denizin üzerindeki tüf kayanın üzerindeki konumu, dolambaçlı sokakları ve eski binalarıyla “İtalya’nın en güzel köyü” seçilmiştir ve Calabria’nın turistik simgesidir. Bir kartpostal motifi diğerini takip ediyor ve sahildeki kumtaşı kayalıklarındaki Santa Maria dell’Isola kilisesinin manzarası özellikle güzel.
Monte Poro’da tek seferde baharatlı
Vibo Valentia eyaletindeki Spilinga’da her şey sosisle ilgili. Capo Vaticano’daki yüzme koylarına on iki kilometreden daha yakın olan Monte Poro’daki dağ köyü, ‘Nduja’nın menşe yeri olmakla övünüyor. Spilinga’da her yıl ağustos ayında bu baharatlı, baharatlı salamlara adanmış bir festival bile düzenleniyor.
“Tropea Altını”nın hasadı ve işlenmesi: Genç çiftçi Marco Furchí
Kaynak: Rita Schulze
Sosis artık Calabria’daki küçük aile işletmelerinde domuz eti, domuz pastırması ve bol miktarda pepperoncinodan yapılıyor, doğal kılıflara dolduruluyor ve tütsüleniyor. Sade bir şekilde ekmeğin üzerinde ya da sebzelerin yanında garnitür olarak yenildiği gibi, tadı ve koyu kırmızı rengiyle pizza ve makarnaya da zenginlik katıyor. Birçok Calabrialı bunları biraz ısıtılmış olarak yemeyi tercih eder; domuz şeklinde özel seramik ısıtıcılar vardır, “Scalda ‘Nduja”.
ayrıca oku
Sosis, Tropea’daki ve diğer kasabalardaki çok sayıda hediyelik eşya dükkanında ya da Monte Poro’nun ıssızlığında güçlü bir meşe ağacının altında uzun bir masada aç yürüyüş gruplarına ev sahipliği yapan Michele Cuppari gibi tarım işletmelerinde bütün olarak veya kavanozlarda şişelenmiş olarak satılıyor.
Yoğun ormanlar, dağ dereleri ve eski su değirmenleri boyunca uzanan dar patikalarda yapılan bir turun ardından, sigara içilen yerden yeni getirilen ‘nduja’nın tadı özellikle güzel.
Sıvı çikolata merkezi olan dondurma topu
Calabria’daki neredeyse hiçbir tatlı menüsü tartufo olmadan yapamaz. Bu dondurma spesiyalitesinin pek çok çeşidi var, ancak orijinali çikolata ve fındıklı, sıvı çikolata merkezli dondurmadan yapılmış dondurma, yalnızca Tropea’ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki aynı adı taşıyan sahil kasabasında koruma altındaki Tartufo di Pizzo adı altında servis ediliyor.
Orijinali yalnızca Pizzo’da: Tartufo
Kaynak: Picture Alliance/imageBROKER/Jiri Hubatka
1950’lerde icat edildi: Bir gün bar işletmecisi Giuseppe De Maria, tatlı kalıpları olmadığı için dondurmaya elleriyle şekil verdi. Topların içini çikolata sosuyla doldurdu, dışını da kakao tozuyla kapladı. Bu görünümü misafirlerine trüf mantarını hatırlattığı için Tartufo ismi doğmuştur.
ayrıca oku
Bugün sadece Pizzo’nun merkezinde en az 20 dondurma salonu var. Bir yamaç üzerine kurulmuş pitoresk kasabanın sunabileceği çok daha fazlası var.
Örneğin tartufo sonrası gezebileceğiniz Castello Murat. Doğrudan şehir surunun üzerindeki ortaçağ kalesi, askeri kale ve hapishane olarak kullanıldı. En ünlü mahkum, Napolyon’un kayınbiraderi ve Napoli Kralı Joachim Murat’tı.
Kalede küçük bir tarih müzesi var ve üst platformdan harika bir manzara var. Peki ziyaretten sonra? En yakın dondurmacıya gidin çünkü hepimizin bildiği gibi dondurma her zaman mümkün.
Hahamlar için limon, sağlık için bergamot
İtalya limonun çiçek açtığı ülkedir. Bunu Johann Wolfgang von Goethe’den beri biliyoruz. Calabria bir adım daha ileri gidebilir. Sedir (yine korunan coğrafi işarete sahip) olarak da adlandırılan ağaç kavunu ve bergamotun ana yetiştirme alanları burada bulunmaktadır.
İlk bahsedilen meyvelerin kalın kabukları, bizim için en iyi, fırın rafından yapışkan küpler şeklinde bilinir. Ancak her yıl yaz sonunda, dünyanın dört bir yanından hahamlar Riviera dei Cedri’ye gelir ve Çardak Bayramı için kusursuz meyveleri seçerler: Etrog (İbranice ağaç kavunu), eksik edilemeyecek “bir ağacın güzel meyvesidir”. Yahudi Şükran Günü için hazırlanan festival buketinden.
Sahil beldesi Santa Maria del Cedro’da bulunan Museo del Cedro, bu narenciye meyvesinin tarihi ve küçük bir dükkandan da satın alınabilen likör veya doğal kozmetik gibi ondan yapılan ürünler hakkında her şeyi anlatıyor.
Santa Maria del Cedro’nun spesiyalitesi: Goethe’yi şimdiden büyüleyen ağaç kavunu
Kaynak: REDA&CO/Universal Images Group, Getty Images aracılığıyla
Bergamot ise parfüm yapımında, yiyecek ve içeceklere tat vermek için kullanılıyor; Earl Grey çayını düşünün. Aksi takdirde meyve suyu, şurup, reçel ve dondurma şeklinde tüketebileceğiniz çok sağlıklı özellikleri ve sindirim, güzellik ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Dünya çapında yetiştirilen bergamot meyvelerinin yüzde 95’inden fazlası Reggio Calabria eyaletinin yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinden geliyor. Ağaçtaki meyveyi görmek istiyorsanız bunu örneğin Condofuri’deki “Agriturismo Il Bergamotto”da yapabilirsiniz. Operatör Ugo Sergi, restore edilmiş çiftlik evinde gecelemenin yanı sıra Aspromonte dağlarına yürüyüş turları da sunuyor.
Catanzaro ilinde çöp yerine un
Senato Cappelli, Verna, Farro, Iermano, Maiorca veya Rubeum’u hiç duydunuz mu? Bunlar, Calabria’da yetiştirilen ve San Floro’daki “Mulinum”da taşlar üzerinde öğütülerek kepekli un haline getirilen eski, yerel buğday çeşitleridir. Stefano Caccavari sayesinde Avrupa’nın en büyük ikinci çöp depolama sahasının planlandığı yerde büyümeye devam edebiliyorlar. Pek çok yurttaşı gibi o da mutluluğu uzakta aramak istemiyordu; bunun yerine vatanı için bir şeyler yapmak istiyordu.
Un adına: Simona Garofalo “Mulinum”da mağaza müdürü
Kaynak: Rita Schulze
Genç adam, kitle fonlaması kampanyasıyla Calabria’daki son aktif taş değirmeni kurtarmayı başardı. Ve son derece başarılı oldu: 100’den fazla üyenin desteğiyle 90 gün içinde 500.000 Euro toplandı. Calabria’nın başkenti Catanzaro yakınlarında “Mulinum”un temel taşı atıldı.
Caccavari ve diğer genç yerel halkın kararlılığı sayesinde hükümetin atık imha projesi durduruldu. 2016 yılında açılan “Mulinum”un mağaza müdürü Simona Garofalo, medya açısından etkili bir şekilde, yaklaşan buldozerlerin tam önünde durduklarını belirtiyor.
Kaynak: İnfografik WELT
Değirmenin hemen girişinde, ziyaretçinin burnuna taze pişmiş yemek kokusu yayılıyor. Burada sadece yumuşak buğday unu ve durum buğdayı irmiği organik kalitede öğütülmekle kalmıyor, aynı zamanda eski tariflere göre ekmek, tatlı veya tuzlu unlu mamuller haline getiriliyor ve yerel olarak satılıyor. Eve götürülecek bir hatıra olarak idealdir.
İpuçları ve bilgiler:
Oraya varmak: Örneğin Lufthansa, Eurowings veya Condor’dan Lamezia Terme’ye.
Konaklama: Marco Furchì’nin Tropea’daki konukevi, çift kişilik oda tur ve tadım dahil 120 Euro’dan başlıyor. Agriturismo “Il Bergamotto”, çift kişilik oda/yarım pansiyon 90 Euro’dan (www.naturaliterweb.it). “Rocca Nettuno Tropea”, çift kişilik oda/tam pansiyon 259 Euro’dan başlayan fiyatlarla.
Toptan ödeme: Örneğin, “Rocca Nettuno Tropea”da bir haftalık her şey dahil programı FTI’da kişi başı 718 Euro’dan başlayan uçuşlar dahil olmak üzere rezerve edilebilir; İyonya Denizi kıyısındaki Simeri Mare’deki “VOI Floriana”da çift kişilik odada yedi gece kahvaltı ve uçuş dahil kişi başı 919 Euro’dan başlıyor. Örneğin Gebeco’nun programında kişi başı 1245 Euro’dan başlayan uçuşlar içeren bir haftalık Calabria yürüyüş gezisi var.
Geziler: Rehberli yürüyüş ve tekne turları için www.csttropea.it, naturaliterweb.it veya FTI (Meeting Point İtalya aracılığıyla) üzerinden rezervasyon yapılabilir.
Bilgi: ENIT – İtalya Ulusal Turist Kurulu ve calabriastraordinaria.it
Geziye katılım ENIT ve FTI Touristik tarafından desteklendi. Şeffaflık ve gazetecilik bağımsızlığı standartlarımıza go2.as/unabhaengigkeit adresinden ulaşılabilir.
SMarco Furchì, dağ ve deniz havasının karışımı ve özel toprak durumu sayesinde benzersiz kırmızı soğanların yetiştiği göze çarpmayan siyah taneler olan “Tropea Altını”nı gururla sunar.
Kırmızı, tatlı ve çıtır, genç çiftçi, AB korumalı coğrafi işaret mührünü taşıyan Cipolla Rossa di Tropea’yı bu şekilde tanımlıyor (satın alırken DOP mührünü mutlaka arayın). Soğanlar sadece son derece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklıdır.
Otantik yerel üretime benziyor: Tropea pazarındaki kırmızı soğan
Kaynak: Getty Images aracılığıyla UCG/Universal Images Group
Ve hepsinden önemlisi çok az asit içerdikleri için ağız kokusuna neden olmazlar.
Hasat haziran ayının başında başlıyor ve sonbahara kadar Tiren Denizi kıyısındaki Tropea kasabası ve çevresindeki dükkanlar ve sokak tezgahları örgülü soğan örgüleri ve kırmızı soğandan yapılmış diğer tatil hediyelikleriyle dolu.
ayrıca oku
Elbette bunları çok sayıda restoranda pizza, makarna ve omlet olarak, Corso Vittorio Emanuele’deki “Gelateria Tonino”da alışılmadık bir dondurma olarak veya Marco Furchì gibi çiftçilerin salatası olarak taze olarak da tadabilirsiniz: kesilmiş ince halkalar halinde, Zeytinyağı, biraz limon suyu ve doğrudan şifalı bitki bahçesinden taze nane – bir şiir.
Tropea’nın kendisi de bir şiirdir: Turkuaz denizin üzerindeki tüf kayanın üzerindeki konumu, dolambaçlı sokakları ve eski binalarıyla “İtalya’nın en güzel köyü” seçilmiştir ve Calabria’nın turistik simgesidir. Bir kartpostal motifi diğerini takip ediyor ve sahildeki kumtaşı kayalıklarındaki Santa Maria dell’Isola kilisesinin manzarası özellikle güzel.
Monte Poro’da tek seferde baharatlı
Vibo Valentia eyaletindeki Spilinga’da her şey sosisle ilgili. Capo Vaticano’daki yüzme koylarına on iki kilometreden daha yakın olan Monte Poro’daki dağ köyü, ‘Nduja’nın menşe yeri olmakla övünüyor. Spilinga’da her yıl ağustos ayında bu baharatlı, baharatlı salamlara adanmış bir festival bile düzenleniyor.
“Tropea Altını”nın hasadı ve işlenmesi: Genç çiftçi Marco Furchí
Kaynak: Rita Schulze
Sosis artık Calabria’daki küçük aile işletmelerinde domuz eti, domuz pastırması ve bol miktarda pepperoncinodan yapılıyor, doğal kılıflara dolduruluyor ve tütsüleniyor. Sade bir şekilde ekmeğin üzerinde ya da sebzelerin yanında garnitür olarak yenildiği gibi, tadı ve koyu kırmızı rengiyle pizza ve makarnaya da zenginlik katıyor. Birçok Calabrialı bunları biraz ısıtılmış olarak yemeyi tercih eder; domuz şeklinde özel seramik ısıtıcılar vardır, “Scalda ‘Nduja”.
ayrıca oku
Sosis, Tropea’daki ve diğer kasabalardaki çok sayıda hediyelik eşya dükkanında ya da Monte Poro’nun ıssızlığında güçlü bir meşe ağacının altında uzun bir masada aç yürüyüş gruplarına ev sahipliği yapan Michele Cuppari gibi tarım işletmelerinde bütün olarak veya kavanozlarda şişelenmiş olarak satılıyor.
Yoğun ormanlar, dağ dereleri ve eski su değirmenleri boyunca uzanan dar patikalarda yapılan bir turun ardından, sigara içilen yerden yeni getirilen ‘nduja’nın tadı özellikle güzel.
Sıvı çikolata merkezi olan dondurma topu
Calabria’daki neredeyse hiçbir tatlı menüsü tartufo olmadan yapamaz. Bu dondurma spesiyalitesinin pek çok çeşidi var, ancak orijinali çikolata ve fındıklı, sıvı çikolata merkezli dondurmadan yapılmış dondurma, yalnızca Tropea’ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki aynı adı taşıyan sahil kasabasında koruma altındaki Tartufo di Pizzo adı altında servis ediliyor.
Orijinali yalnızca Pizzo’da: Tartufo
Kaynak: Picture Alliance/imageBROKER/Jiri Hubatka
1950’lerde icat edildi: Bir gün bar işletmecisi Giuseppe De Maria, tatlı kalıpları olmadığı için dondurmaya elleriyle şekil verdi. Topların içini çikolata sosuyla doldurdu, dışını da kakao tozuyla kapladı. Bu görünümü misafirlerine trüf mantarını hatırlattığı için Tartufo ismi doğmuştur.
ayrıca oku
Bugün sadece Pizzo’nun merkezinde en az 20 dondurma salonu var. Bir yamaç üzerine kurulmuş pitoresk kasabanın sunabileceği çok daha fazlası var.
Örneğin tartufo sonrası gezebileceğiniz Castello Murat. Doğrudan şehir surunun üzerindeki ortaçağ kalesi, askeri kale ve hapishane olarak kullanıldı. En ünlü mahkum, Napolyon’un kayınbiraderi ve Napoli Kralı Joachim Murat’tı.
Kalede küçük bir tarih müzesi var ve üst platformdan harika bir manzara var. Peki ziyaretten sonra? En yakın dondurmacıya gidin çünkü hepimizin bildiği gibi dondurma her zaman mümkün.
Hahamlar için limon, sağlık için bergamot
İtalya limonun çiçek açtığı ülkedir. Bunu Johann Wolfgang von Goethe’den beri biliyoruz. Calabria bir adım daha ileri gidebilir. Sedir (yine korunan coğrafi işarete sahip) olarak da adlandırılan ağaç kavunu ve bergamotun ana yetiştirme alanları burada bulunmaktadır.
İlk bahsedilen meyvelerin kalın kabukları, bizim için en iyi, fırın rafından yapışkan küpler şeklinde bilinir. Ancak her yıl yaz sonunda, dünyanın dört bir yanından hahamlar Riviera dei Cedri’ye gelir ve Çardak Bayramı için kusursuz meyveleri seçerler: Etrog (İbranice ağaç kavunu), eksik edilemeyecek “bir ağacın güzel meyvesidir”. Yahudi Şükran Günü için hazırlanan festival buketinden.
Sahil beldesi Santa Maria del Cedro’da bulunan Museo del Cedro, bu narenciye meyvesinin tarihi ve küçük bir dükkandan da satın alınabilen likör veya doğal kozmetik gibi ondan yapılan ürünler hakkında her şeyi anlatıyor.
Santa Maria del Cedro’nun spesiyalitesi: Goethe’yi şimdiden büyüleyen ağaç kavunu
Kaynak: REDA&CO/Universal Images Group, Getty Images aracılığıyla
Bergamot ise parfüm yapımında, yiyecek ve içeceklere tat vermek için kullanılıyor; Earl Grey çayını düşünün. Aksi takdirde meyve suyu, şurup, reçel ve dondurma şeklinde tüketebileceğiniz çok sağlıklı özellikleri ve sindirim, güzellik ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Dünya çapında yetiştirilen bergamot meyvelerinin yüzde 95’inden fazlası Reggio Calabria eyaletinin yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinden geliyor. Ağaçtaki meyveyi görmek istiyorsanız bunu örneğin Condofuri’deki “Agriturismo Il Bergamotto”da yapabilirsiniz. Operatör Ugo Sergi, restore edilmiş çiftlik evinde gecelemenin yanı sıra Aspromonte dağlarına yürüyüş turları da sunuyor.
Catanzaro ilinde çöp yerine un
Senato Cappelli, Verna, Farro, Iermano, Maiorca veya Rubeum’u hiç duydunuz mu? Bunlar, Calabria’da yetiştirilen ve San Floro’daki “Mulinum”da taşlar üzerinde öğütülerek kepekli un haline getirilen eski, yerel buğday çeşitleridir. Stefano Caccavari sayesinde Avrupa’nın en büyük ikinci çöp depolama sahasının planlandığı yerde büyümeye devam edebiliyorlar. Pek çok yurttaşı gibi o da mutluluğu uzakta aramak istemiyordu; bunun yerine vatanı için bir şeyler yapmak istiyordu.
Un adına: Simona Garofalo “Mulinum”da mağaza müdürü
Kaynak: Rita Schulze
Genç adam, kitle fonlaması kampanyasıyla Calabria’daki son aktif taş değirmeni kurtarmayı başardı. Ve son derece başarılı oldu: 100’den fazla üyenin desteğiyle 90 gün içinde 500.000 Euro toplandı. Calabria’nın başkenti Catanzaro yakınlarında “Mulinum”un temel taşı atıldı.
Caccavari ve diğer genç yerel halkın kararlılığı sayesinde hükümetin atık imha projesi durduruldu. 2016 yılında açılan “Mulinum”un mağaza müdürü Simona Garofalo, medya açısından etkili bir şekilde, yaklaşan buldozerlerin tam önünde durduklarını belirtiyor.
Kaynak: İnfografik WELT
Değirmenin hemen girişinde, ziyaretçinin burnuna taze pişmiş yemek kokusu yayılıyor. Burada sadece yumuşak buğday unu ve durum buğdayı irmiği organik kalitede öğütülmekle kalmıyor, aynı zamanda eski tariflere göre ekmek, tatlı veya tuzlu unlu mamuller haline getiriliyor ve yerel olarak satılıyor. Eve götürülecek bir hatıra olarak idealdir.
İpuçları ve bilgiler:
Oraya varmak: Örneğin Lufthansa, Eurowings veya Condor’dan Lamezia Terme’ye.
Konaklama: Marco Furchì’nin Tropea’daki konukevi, çift kişilik oda tur ve tadım dahil 120 Euro’dan başlıyor. Agriturismo “Il Bergamotto”, çift kişilik oda/yarım pansiyon 90 Euro’dan (www.naturaliterweb.it). “Rocca Nettuno Tropea”, çift kişilik oda/tam pansiyon 259 Euro’dan başlayan fiyatlarla.
Toptan ödeme: Örneğin, “Rocca Nettuno Tropea”da bir haftalık her şey dahil programı FTI’da kişi başı 718 Euro’dan başlayan uçuşlar dahil olmak üzere rezerve edilebilir; İyonya Denizi kıyısındaki Simeri Mare’deki “VOI Floriana”da çift kişilik odada yedi gece kahvaltı ve uçuş dahil kişi başı 919 Euro’dan başlıyor. Örneğin Gebeco’nun programında kişi başı 1245 Euro’dan başlayan uçuşlar içeren bir haftalık Calabria yürüyüş gezisi var.
Geziler: Rehberli yürüyüş ve tekne turları için www.csttropea.it, naturaliterweb.it veya FTI (Meeting Point İtalya aracılığıyla) üzerinden rezervasyon yapılabilir.
Bilgi: ENIT – İtalya Ulusal Turist Kurulu ve calabriastraordinaria.it
Geziye katılım ENIT ve FTI Touristik tarafından desteklendi. Şeffaflık ve gazetecilik bağımsızlığı standartlarımıza go2.as/unabhaengigkeit adresinden ulaşılabilir.