Kayak merkezlerinde sigara yasağı: “AB'nin bu aşırı düzenleme çılgınlığı beni endişelendiriyor”

Selvi

New member
Akdeniz sahillerinde zaten sigara yasağı var, ancak şimdi bir Fransız kayak merkezi kayak pistlerinde ve telesiyejlerde sigara içmeyi yasaklıyor. E-sigaralar hariçtir. Bir nikotin ürünleri perakendecisi, diğer kış sporları alanlarının da aynı şeyi yapacağından şüpheleniyor – ancak her yerde değil.

Brüksel Komisyonu, 2040 yılına kadar AB'yi sigara içilmeyen bir bölge haline getirmek istiyor ve yasak bölgelerini kademeli olarak kamusal alanları da kapsayacak şekilde genişletiyor. Üç yıldır Akdeniz'in birçok sahilinde sigara yasağı uygulanıyor. Ve Fransa'nın Haute-Savoie bölgesindeki Les Gets, bu kış Alpler'de aynı şeyi yapan ilk kayak merkezi oldu. Pistlerde, telesiyejlerde ve telesiyejlerde sigara içmek yasaktır. Yasak e-sigaralar için geçerli değil. Kış sporları tutkunlarının başka nelere hazırlıklı olması gerekiyor? Dumansız nikotin ürünlerinin çevrimiçi perakendecisi Haypp'ten Markus Lindblad ile konuştuk.

DÜNYA: Kayak alanının yasaklama planlarını önceden biliyor muydunuz?

Markus Lindblad: HAYIR. Ancak basın açıklaması yayınlandıktan sonra kendilerini aradık ve sorumlulara nedenini sorduk.

DÜNYA: Kim orada olurdu?

Lindblad: İlkbaharda karların erimesinin ardından bu kayak merkezinin yamaçlarında 3 binin üzerinde sigara izmaritinin bulunması nedeniyle yasağın getirildiği söylendi.

DÜNYA: Peki bu kadar geniş kapsamlı bir yasak için bu yeterli mi?

Lindblad: Doğada sigara izmaritlerinin ekosistem tarafından parçalanması 15 yılı buluyor.

DÜNYA: Plastikten bahsetmiyorum bile.

Lindblad: Elbette, ancak konu plastiğe gelince, bu atıkların yol açtığı çevresel tehlikeler konusunda artık kamuoyunun farkındalığı var. Sigarada durum böyle değil. Başta sigara izmaritleri olmak üzere tütün kalıntıları da çevreyi kirletmektedir.

DÜNYA: Hangi boyutlardan bahsediyorsunuz?

Lindblad: Küresel ölçekte her yıl yaklaşık 4,5 trilyon sigara izmaritinin doğaya karıştığını gösteren bir araştırma var. Her on iki ayda bir aynı miktarda sigara izmaritinin üretildiğini varsayarsak, bu ayda 375 milyar izmarit demektir. Rakamlar küresel kirliliğe işaret ediyor.

Ancak Fransa'nın kayak merkezi Les Gets'te bulunan 3.000 sigara izmaritinin “sadece” karların erimesi nedeniyle bölgedeki dere ve nehirlere karışmış olması, yeraltı suları üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilirdi. Bu nedenle bir vatandaş olarak kayak alanlarında sigara içme yasağını anlıyorum.

DÜNYA: Peki tütün endüstrisinin bir temsilcisi olarak?

Lindblad: Açık havada sigara içme yasağı klasik sigara için geçerli olduğu sürece bunda bir sakınca görmüyorum.

DÜNYA: Bunu anlamıyorum. AB'nin katı sigara karşıtı politikası yakında dumansız nikotin ürünleri perakendecisi olarak sizi de etkileyebilir mi?

Lindblad: Bu doğru ve AB'nin aşırı düzenleme çılgınlığı beni gerçekten endişelendiriyor.

DÜNYA: Peki sizce kış sporları alanlarına ne olacak? Sigara yasağının devamını bekliyor musunuz?

Lindblad: İlk taş düştü, Fransız örneğinin hızla benimseneceğini varsayabilirsiniz.

DÜNYA: Lütfen özellikle bu örnek nerede emsal teşkil edebilir?

Lindblad: Her şeyden önce Fransa'da. Geçen yıl orada plajlarda, parklarda ve okulların yakınında sigara içmek yasaklanmıştı. İspanya, Portekiz ve İtalya da Fransa kadar kısıtlayıcı davranıyor. Güncel bir örnek, halka açık alanda sigara içmenin yakın zamanda yasaklandığı Milano'dur.

DÜNYA: Doğru ama bu kış sporları meraklıları için geçerli değil. Peki soru tam tersi soruluyor; hangi ülkelerde kış sporu tutkunları yokuş aşağı kayak yaptıktan sonra sigara içmeye devam edebilir?

Lindblad: Şunu söyleyebilirim ki Avrupa'da kış sporlarının yapıldığı şu ülkelerde kamusal alanda sigara içme yasağı neredeyse yok: Almanya, Avusturya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Hırvatistan ve Polonya. Sigara içen kış sporları tutkunlarının henüz paniğe kapılmasına gerek yok.

Markus Lindblad Haypp'in sözcüsü (haypp.com/de/)dumansız nikotin ürünlerinin çevrimiçi perakendecisi. İsveçli, Stockholm Üniversitesi'nde ekonomi tarihi ve siyaset bilimi okudu. Halkla ilişkiler ajanslarında, bankacılık ve finans sektöründe ve tütün sektöründe çalıştı. Lindblad sigara içmiyor ancak tütün içermeyen nikotin keseleri olan Nikotin Torbaları kullanıyor.