Louisiana: Dünyanın her yerindeki Tabasco bu adadan geliyor

Selvi

New member
AAdanın çok büyük bir hazinesi var. Milyonlarca çalının arasında büyüyen bir hazine. Capsicum frutescens, dünyadaki en ünlü acı sosun yapıldığı bitkinin adıdır: Tabasco. Fermente edilmiş, parlak kırmızı demleme saftır, biberli sulu karışıma yalnızca sirke ve tuz eklenir. Başka hiçbir şey. Tarif aileye ait ve gizlidir; Tabasco yalnızca burada, güney Louisiana'daki bu cennet gibi yerde yapılır.

Yazlar uzun ve nemli, kışlar ise ılık geçer. Biberin tüm yıl boyunca büyümesi ve mükemmel zamanda hasat edilmesi için ideal koşullar. Avery Adası çok cennet gibi bir yer çünkü burada sadece bakla çalıları yetişmiyor, aynı zamanda gölgeli Virginia meşeleri, yemyeşil çayır otları ve küçük bir bambu ormanı da var. Tarlalar adanın tamamına yayılmıştır ve tam ortasında tüm yıl boyunca ziyaret edilebilen tarihi acı sos üretim alanı, fabrika ve fabrika müzesi bulunmaktadır.

Biber sosunun tarihi ıssız bir zamanda başladı: Amerikan İç Savaşı'ndan sonra. İnsanlar perişan durumdaydı ve servis edilen az miktardaki yemeğin tadı da yavandı. Ancak tam bu noktada Edmund McIlhenny'nin aklına harika bir fikir geldi. Biberleri iç savaş sırasında mı yoksa kısa bir süre sonra mı ektiği, yoksa karısı ve kayınpederiyle birlikte taşındığı Petite Anse adasında çok yıllık yabani bir bitki mi bulduğu tam olarak belli değil.





Kaynak: İnfografik WELT


Kayınpederi, Baton Rouge'da saygın bir avukat olan Daniel Dudley Avery'ydi ve ailenin taşınmasının ardından etrafı denizle değil sadece nehirlerle çevrili olan ada, Avery Adası haline geldi. Ancak kesin olan şey, Edmund McIlhenny'nin acı sosunun ilk partisini 1866 ile 1868 yılları arasında ürettiğidir.

Sos ABD'de nasıl meşhur oldu?


Başlangıçta buna Petite Anse Sos deniyordu ama kayınpederi bundan hoşlanmadı. Bu nedenle, Meksika yerlilerine dayanan ve “toprağın nemli olduğu toprak” anlamına gelen Tabasco olarak yeniden adlandırıldı. İsim daha kısa ve daha akılda kalıcıydı. McIlhenny, ürününü atlı vagonla yakındaki New Iberia'ya teslim etti, oradan da vapurlar onu News Orleans'a götürdü.


Avery Adası: Tabasco'yu yapmak için pul biberin yanı sıra sirke, tuz ve olgunlaşma süresine ihtiyacınız var.




Tabasco yapmak için pul biberin yanı sıra sirke, tuz ve olgunlaşma süresine ihtiyacınız var

Kaynak: AFP/OMAR TORRES


Çok fazla israf anlamına gelse bile sosu yola göndermek iyi bir karardı. Çünkü Tabasco başlangıçta parfüm şişelerine benzeyen cam şişelerde şişeleniyordu. Ve bu inişli çıkışlı yolculuktan her zaman yara almadan kurtulamadılar. Yine de: New Orleans'ta kırmızı bira, istiridye salonlarında ve tüccarlar arasında çok popülerdi çünkü istiridyelere, balıklara ve diğer deniz ürünlerine daha önce bilinmeyen, egzotik bir tat veriyordu.

Reklamcılık:
WELT ile daha ucuz bir tatile çıkın: Lufthansa kuponu


Birkaç yıl sonra sosun mucidi, etkili bir satış yeteneğiyle bir araya geldi: John C. Henshaw, sıcak kırmızı çeşniyi Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğusunda tanıtan Kuzeyli bir subaydı.


Elbette Avery Adası'nda Tabasco şişeleri de satılıyor




Elbette Avery Adası'nda Tabasco şişeleri de satılıyor

Kaynak: Verena Wolff


Avery Adası'nın büyük bir kısmı bugün de eski günlerdekiyle aynı. Üretim sürecinde de çok az değişiklik oldu. Küçük bitkiler adanın geniş tarlalarında yetiştiriliyor ve dikiliyor, baklalar parlak kırmızı olduğunda besleniyor ve hasat ediliyor; o zaman sadece birkaç santimetre boyunda, ancak en uygun şekilde olgunlaşıyorlar. Hasattan sonra ezilirler ve hamurları tuzla birlikte tahta fıçılara konur. Toplamda 73.000 civarında var.

Tabasco artık 195 ülkede mevcut


Fıçılar Avery Adası'nda kült statüsünde; bazıları neredeyse bir asırdan beri Tabasco üretiyor; atılan fıçılardan birini satın almak isteyen herkesin ceplerini karıştırması gerekecek. Tamamı meşeden yapılmıştır ve tamamı daha önce burbon ile olgunlaştırılmıştır. Depo müdürü ve McIlhennys'in dördüncü kuşak çalışanlarından Coy Boutte, bu fıçıların ülke genelindeki içki fabrikalarından satın alındığını söylüyor. İyice temizlendiği için artık içlerinde alkol kalıntısı kalmıyor.


Avery Adası: Tabasco, hayranların ada turunun ardından hatıra olarak satın alabilecekleri eski ahşap fıçılarda olgunlaşıyor




Tabasco, hayranların ada turunun ardından hediyelik eşya olarak satın alabileceği eski ahşap fıçılarda olgunlaşıyor

Kaynak: Verena Wolff


Acı biber ezmesi, Avery Adası'ndaki depolarda, uzun yazların nemli sıcağında ve kışın serin sıcaklıklarında üç yıl boyunca fermente edilir ve olgunlaşır. Daha sonra sirke ile karıştırılarak 28 gün daha bekletilir. Bu güne kadar, yeni partilerin tadına bakıldığında aileden bir üye her zaman oradadır.

Birkaç yıl önce, ziyaretçilerin sos üretiminin her aşamasını görebileceği dairesel bir adacık turu tabelaları asılmıştı: Örneğin, içinde çeşitli olgunluk aşamalarındaki biberlerin bulunduğu büyük saksılardaki bitkilerin bulunduğu mini bir sera. Mağaraya benzeyen bir kampa doğru devam ediyoruz. Püre fıçılarda mayalanıyor ve hafif küf kokusu barlardan ziyaretçilere yayılıyor.

Küçük bir müzede adanın tarihi ve bir zamanlar var olan sade yaşam sergileniyor. Ayrıca Tabasco şişelerinden yapılmış bir avize de dahil olmak üzere baharatlı birayla ilgili bazı ilginç şeyler de sergileniyor.

McIlhenny'ler aynı zamanda satışta da iyidirler. Bir mağazada kırmızı biber desenli kurulama havlularından, kapsül süslemeli tişört ve kapüşonlulara, buzdolabı mıknatısları ve peçetelere kadar küçük kırmızı şişeyle süslenebilecek her şey var. Tabasco'nun elbette dokuz farklı çeşidi de mevcuttur (hayal edilemeyecek kadar sıcak bir Ekstra Sıcak dahil).

McIlhenny'lerin bir zamanlar John C. Henshaw'ın yaptığı gibi gürültülü pazarlamaya ihtiyacı yok. Sıcak kırmızı soslu küçük, ince şişe artık dünya çapında biliniyor: Tabasco artık dünya çapında 195 ülkede satılıyor.

Avery Adası, fabrika ve müze tatiller hariç yıl boyunca açıktır, giriş 15,50 ABD Doları, çocuklar için 12,50 ABD Doları, tabasco.com/visit-avery-island/tabasco-tour/


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.