Serbest stil, atlamalar, yarım boru: Yeni başlayanlar için hileli kayağa böyle başlarsınız

Selvi

New member
Zıplama, dönme, yarım boru gösterileri: hünerli kayak, yokuş aşağı kaymaktan daha fazla adrenalin getirir. Cesaret ister ama mutluluk hissi garantidir. Bu, yazarımızın kendi deneyinde gösterilmiştir.

Bu gerçekten iyi bir fikir miydi? İlk şüpheler, 2.252 metre yükseklikteki Crap Sogn Gion dağ istasyonuna gondol yolculuğu sırasında ortaya çıkıyor. Yıllardır kayak yapıyorum. Ama altımdaki pencereden gördüğüm şey başka bir boyut.

Snowboardcular devasa bir yarım boruyu delip geçiyor ve havada çılgın dönüşler yapmak için metre yüksekliğindeki yan duvarlara ateş ediyor. Sadece izlerken her şey acı veriyor.

İsviçre'nin Graubünden kantonundaki Laax kayak alanının kar parkı müdürü Joos Caviezel daha sonra bana buranın 220 metre uzunluğunda, yedi metreden fazla yüksekliğinde ve 22 metre genişliğinde dünyanın en büyük yarım borusu olduğunu açıklayacak. U şeklindeki kar tüpüne “Büyük Canavar” – “Büyük Canavar” adı veriliyor.

Hemen yanında işler daha da kızışıyor; şu anda bir Slopestyle yarışması var. Bu şu anlama gelir: Uluslararası serbest stil yıldızları, sponsor isimlerinin yer aldığı kayak kıyafetleriyle, dört metre yüksekliğe kadar birçok atlama tepesi bulunan dik bir yokuştan aşağı yarışır ve uçarken kendi eksenleri etrafında birkaç kez dönerler. En çılgın, en orijinal ve en muhteşem atlayışları yapan kazanır.

Yeni başlayanlar kursu öncesi gerginlik

Böyle bir şeyi yalnızca Kış Olimpiyatları'nda ve televizyonda görürsünüz. Ancak bu, başlamak üzere olan serbest stil başlangıç kursumdan önce motive edici bir destek değil. Tam tersine, gondoldan çıkıp kayaklarımı bağlayıp belirlenen buluşma noktasına doğru süzüldükçe heyecanım daha da artıyor.

Bu tamamen normaldir. Serbest stil eğitmenim Dominic Camenisch hoş karşılanırken şöyle diyor: “Özellikle daha temkinli olan daha yaşlı yeni başlayanlar için, çocuklar ve gençler henüz olası yaralanmaları düşünmüyor ve sadece bir tekme arıyorlar.”

Yavaş yavaş başlayacağız. Öncelikle nasıl kayak yaptığımı görmek istiyor. Arabayla yukarı çıkmalıyım. Kolay bir yokuş. “O halde hemen oraya tekrar gideceğiz. Ama bu sefer kayak botlarının bağlarını tamamen aç.” Hala çok fazla sırtüstü yattığımı ve özellikle engellerden ve atlamalardan atlarken düşmemek için kayaklar üzerinde dengeli bir temel pozisyonun önemli olacağını düşünüyor. geriye doğru.

Yöntem işe yarıyor. Artık kayak konusunda daha iyiyim. Şimdi Dominic benden vals yapmamı istiyor: Tekrar yokuştan aşağı inip daireler çizmeye devam etmeliyim. Daha sonra parça parça tepelerden geriye doğru bile gidiyoruz. Daha sonra engellere önce sırtınızla yaklaşabilmeniz için kullanılır.

Atlamak için maymun pozisyonunda

Programın bir sonraki bölümünde engelli parkur var – ancak kayaklar yok. Kutuları ve rayları (uzun metal çubuklar) yanlara doğru nasıl kaydıracağımı ve sonunda nasıl atlayacağımı hissetmeliyim. Beklenenden daha ağır. Bu şeyler ayakkabılarınızın altında son derece kaygandır. Dominic bana seslenmeye devam ediyor: “Dizlerinizin, kollarınızın ve vücudunuzun üst kısmı öne doğru eğilin.” Buna “maymun tutumu” diyor.

Ben kayarken Dominic sanki yaşlı bir kadının karşıdan karşıya geçmesine yardım ediyormuş gibi elimden tutuyor. Üç saatin ardından kursun ilk günü sona erdi. Dominic yamaçlarda biraz daha kayak yapmak isteyip istemediğimi soruyor. Sırtım, bacaklarım ve dizlerim şunu söylüyor: hayır. “Caffè NoName”de İtalyan kahvesi ve taze hazırlanmış panini artık daha cazip. Oradan süper borudaki cesur ucubeleri izliyorum.

Ardından 1.100 metredeki vadi istasyonuna yavaşça iniyoruz. Orada hâlâ “Senda dil Dragun” için enerjim var. Sonuçta, “Ejderhanın Yolu”nun neredeyse 1,6 kilometreyle dünyanın en uzun ağaç tepesi yolu olduğu söyleniyor. Serbest stil sahnesi kozmopolit ve modaya uygun olmalıdır. Üst üste dokuzuncu kez “Dünyanın En İyi Serbest Stil Tesisi” seçilen Laax ile karşılaştırıldığında işe yarayabilir. Her şey kalça kitlesine göre tasarlandı.

“Nooba” restoranı sizi Tayland'dan Vietnam'a ve Japonya'ya kadar bir Pan-Asya mutfağı yolculuğuna davet ediyor. Rock beldesindeki popüler “Indy Bar”ın bodrum katında, yıkılmaz serbest stilciler yarım boruda kayarak eğlenebilirler. Ayrıca “Indy Bar”da DJ indie rock müzik çalarken leziz içecekleri yudumlayabilirsiniz. Ve DJ, Crap Sogn Gion dağ istasyonunda mola verdiğinde, gondoldan çıktığınızda yanından geçtiğiniz plak rafına gidip kendiniz bir disk çalabilirsiniz.

Kayak sonrası partiler – yok

Reto Poltera, “Tipik bir kayak sonrası partisi arıyorsanız Laax'ta kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacaksınız” diyor. İsviçreli snowboard öncüsü, kayak alanının bugünkü haline gelmesine önemli bir katkıda bulundu. 1992 yılında araba lastikleri ve demir çubuklar kullanarak dünyanın iki kilometrelik en uzun kar parkını inşa etti. Bir yıl sonra ilk İsviçre yarım borusu.

Kayak merkezi sahibi Reto Gurtner'ı bu fikre ikna etmek onun için zor olmadı. 1970 yılında Kaliforniya'da hukuk okudu ve yerel sörf ve kaykay dünyasının yaşam tarzına, snowboard ve serbest stil kayağın kökenine hayran kaldı.

Özel bir “hava”dan, “yaşam tarzı, serbest stil ve yeşil stilin özel bir kombinasyonundan” bahsediyor. Sürdürülebilirlik planları büyük: Laax beş yıl içinde kayak alanı olarak iklim açısından nötr olmayı istiyor.

Bütün bunlar öncelikle sörf, paten ve snowboard sahnelerinden gençlerin ilgisini çekiyor. Kar parkı müdürü Joos Caviezel, “Ama aynı zamanda çocuklu aileler veya eskiden paten yapan ve şimdi serbest stil uygulamak isteyen 40 yaşında babaları da var” diyor.

Artan mutluluk duyguları

Ertesi gün başlangıç parkına geri dönüyorum. Kursun ilk gününden itibaren tedirginlik beklentiyle karışıyor. Serbest stil eğitmeni Dominic, dizlerinizi hafifçe bükerek direkler ve kutular üzerinde nasıl dengede duracağınızı gösteriyor. Muhtemelen üzerimde o kadar da muhteşem görünmüyor ama vaktinden önce düşmezsem gurur duyacağım.

Dikkatli bir yaklaşım. Küçük atlamalar, kaymalar ve atlamalar bile daha fazlasını istemenizi sağlar. Yaklaştıkça daha da büyüyecek gibi görünen bir sıçramaya doğru ilerliyorum. Ve yine karlara düşüyorum. Ancak üçüncü seferde iniş güvenliydi; sonunda.

Serbest stil kayak tam olarak bununla ilgilidir; zamanla büyüyen küçük başarı deneyimleri ve kendi sınırlarınızı test etme özgürlüğü. Dominic'in “bağımlılık yapıcı” olabileceğini söyleyerek ne demek istediğini anlamaya başlıyorum – ileri seviyedeki bir acemi için bile. Her durumda, deneme üstüne girişimde bulunuyorum. Mini boruda bindiğimden daha çok düşüyorum. Yan duvarları tamamen kaplamayı düşünmeme bile gerek yok. Ama denemekten keyif alıyorum.

Reto Poltera'nın bunun için bilimsel bir açıklaması bile var. Köln Üniversitesi ile birlikte, yarım borudaki orantısız hızlanmanın adrenalin seviyesini ve dolayısıyla mutluluk hissini orantısız bir şekilde artırdığını gösteren ölçümler gerçekleştirdi.

Yani şunu söyleyebiliriz: Cesaret, serbest stile yeni başlayan herkes için gereklidir, ancak iyi bir şekilde ödüllendirilir.

İpuçları ve bilgiler

Varış: Almanya'dan Zürih'e çeşitli havayolları uçuyor. Buradan Laax'a arabayla yaklaşık iki saat uzaklıktadır. Zürih'ten trenle kantonun başkenti Chur'a yaklaşık 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Buradan posta otobüsüyle yaklaşık 40 dakikada Laax'a ulaşabilirsiniz.

Giriş: Alman vatandaşları için kimlik kartı yeterlidir.

Kayak alanı: Flims Laax Falera kayak alanı, İsviçre'nin Graubünden kantonunda yer almaktadır ve 224 kilometrelik pistlere, beş kar parkına, iki yarım boruya ve atlama çizgilerine sahiptir. Sadece “P60” parkurunda 70 engel bulunuyor.

Kurslar: Bir veya iki kişilik özel serbest stil kurslarının ücreti 245 İsviçre Frangı'ndan başlıyor ve iki saat sürüyor. Her ilave kişi için ilave 30 frank ödenmesi gerekmektedir. 10 ila 17 yaş arasındaki gençler için 366 franktan başlayan çok günlük bakım ve yiyecek grup teklifleri mevcuttur (laaxschool.com).

Kayak kartı: Yetişkinler için günlük bilet ücreti 65 İsviçre Frangıdır. Gençler (13 ila 17 yaş arası) 43,50 frank, çocuklar (6 ila 12 yaş arası) 23 frank ödüyor. Çok günlük biletler de var.

Daha fazla bilgi: flimslaax.com