Sonbahar tatili: Rhön’de elma ve armut bahçeleri var

Selvi

New member
KParis Kontesi olan Özel Meclis Üyesi von Breuhan’ı hâlâ tanıyor mu? Bunlar tarihi meyve çeşitleridir; birincisi bir elma türü, ikincisi ise eski bir kışlık armut çeşididir. Almanya genelinde Rhön, başka yerlerde unutulmuş, nispeten çok sayıda antik meyve çeşidinin bulunduğu bir alandır. Sonbaharda, meyve hasadı sırasında Rhön’e bir gezi özellikle değerlidir.

Eskiden hemen hemen her köyün kendine has çeşitleri vardı. Elma, armut ve ayvalar, altında sığırların sık sık otladığı, hafif aralıklı meyve ağaçlarının bulunduğu çayırlar olan meyve bahçelerinde yetişiyordu. Yüzyıllar boyunca yerel olarak hasat edilen bu meyve, nüfusa sofralık meyve, elma şarabı ve vitamin kaynağı olarak hizmet etti.

Savaştan sonra Almanya genelinde alışveriş davranışları değişti; meyve artık bölgesel bir mevsimlik ürün olmaktan çıkıp tüm yıl boyunca mağazalarda bulunabiliyordu. Kendi tipik çeşitlerine sahip meyve bahçelerine artık ihtiyaç duyulmuyordu veya istenmiyordu. Bu sadece çeşitlilik ve lezzet kaybı değil, aynı zamanda gen rezervinin de telafisi mümkün olmayan kaybıdır.

İnsanların geleneklere değer verdiği Rhön’de meyve bahçeleri hâlâ varlığını sürdürüyor. Özellikle Bavyera Rhön’deki Hausen kasabası civarında. Sonbahar havasında hoş bir koku var bu aralar, meyve ağaçları burada bolluk ve çeşitlilikle dolu sonbahar kıyafetleri içinde duruyor. Atlar eskiden olduğu gibi elma ve armut ağaçlarının altında, inekler ise erik ve ceviz ağaçlarının altında otluyor. Hausen’in kendi çeşitlerinin çoğu, Hausen’in meyve bahçelerinde yetişiyor: Örneğin Roter Ausbacher veya Münnerstädter.

200 çeşit meyvenin bulunduğu bahçe


Böyle bir tarihi elma çeşitleri koleksiyonu oluşturmak ve sürdürmek çok fazla çalışma gerektirir; Hausen’in meyve bahçelerindeki yollarda yürürken meyve yetiştiricilerinden tekrar tekrar duyduğunuz şey budur. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, pitoresk manzara boyunca iki döngü halinde ilerleyen ve kilisenin altından başlayan neredeyse iki kilometre uzunluğundaki Hausen meyve bahçesi eğitim yolunu da kullanabilirsiniz.


ayrıca oku







Peki eski meyve türlerinin tadı nasıldır? Hausen’deki meyve bahçesi projesinin ana başlatıcısı Adam Zentgraf, “Elmalarımızı ve armutlarımızı Ekim ayının üçüncü Pazar günü Hausen elma pazarındaki tezgahlarda deneyebilirsiniz” diyor. “Meyve bahçelerindeki meyve stoklarını ancak meyvelerimizi kullanır ve insanlara sunarsak kalıcı olarak koruyabiliriz.” Meyve tutkunları kesinlikle elma pazarından stok yapabilirler: “Rhön’den gelen elmalar ve armutlar tamamen olgunlaştığında sadece zengin bir aroma ama aynı zamanda iyi bir saklama stabilitesi,” diyor Zentgraf.


Hausen'deki meyve bahçesi doğa yolu boyunca çok sayıda ağaç türü vardır




Hausen’deki meyve bahçesi doğa yolu boyunca çok sayıda ağaç türü vardır

Kaynak: Picture Alliance/dpa/Nicolas Armer


Hausen çok sayıda eski çeşitle ünlüdür. “2001 yılında 5 hektar alana 500 civarında ağaç diktik. Adam Zentgraf şöyle devam ediyor: “Bunlar 1996 yılında Rhön’ün tamamında gerçekleştirilen bir çeşit belirleme çalışması sonucunda elde edildi,” diye devam ediyor, “neredeyse 500 çeşit tespit edildi. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 200’e yakın çeşit, Hausen’deki meyve çeşitlerini koruma bahçesine dikildi, yani kurtarıldı.”

Toplamda Hausen çevresinde yaklaşık 70 hektarlık meyve bahçesi bulunmaktadır. Yan ağaçtan elma toplamak için merdivenini omuzlayan Zentgraf, “Büyüklük ve çeşitlilik açısından bu, Rhön’de özel bir şey” diyor. Kırmızı uçurtmalar gökyüzünde daireler çiziyor, rüzgar kilise çanlarının sesini uçuruyor.

Fındıklı veya şeri notalı


Saman kokar ve zengin ve sulu olgun elma kokar. Zentgraf şimdi bir ağacın tepesinde duruyor ve elmaları elma toplama bezine yerleştiriyor. Bir meyve verir, tadı tatlıdır, lezzetlidir, canlandırıcıdır. “Blenheim altın reinette benim en sevdiğim çeşittir. Ceviz tadındadır, Şubat ayına kadar saklanabilir ve aynı zamanda pişirmeye de uygundur.” Diğer çeşitlerin mor kuzen cevizi, ananas reinnet’i veya gri Fransız sonbahar ren geyiği gibi kulağa hoş gelen isimleri vardır.

Rhön’de eski meyve hazineleri sadece doğrudan yenmez, aynı zamanda daha ileri işlemlere de tabi tutulur. Örneğin Ehrenberg-Seiferts’ten Jürgen H. Krenzer. Meyve bahçesinde Rhön elmalarından özel bir elma şeri üretiyor.


İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, şimdi sonbaharda hasat zamanı




İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, şimdi sonbaharda hasat zamanı

Kaynak: Picture Alliance/Klaus Nowottnick


Çiftliğin kendi hanın altındaki mahzenlerden birine açılıyor; burada şeri bir zamanlar olgunlaştırılmış fıçılarda bulunuyor. Krenzer, yıllar geçtikçe şeri aromasını emen elmadan yapılan şarabı burada saklıyor.

Başka bir mahzende Jamaika’dan rom veya İskoçya’dan viski içeren fıçılar var. Krenzer, Islay maltının güçlü, turbamsı ve dumanlı notalarını yabani armutun ekşi, meyvemsi tatlılığıyla birleştiriyor. Ya da Boskop, armut ve ayvadan yapılan bir cuvée burbon fıçıda olgunlaşıyor.

Elma kuzu yemeğini rafine ediyor


Elma teması, Rhön’e özgü geniş, açık alanlarda otlayan Rhön koyunlarından elde edilen kuzu eti gibi bölgesel ürünlerle birlikte hanın mutfağında da bulunabilir. Krenzler, “Rhönlammtiegel’imiz ‘menüdeki türlerin korunması’nın klasik örneğidir” diyor. “Neredeyse nesli tükenmekte olan bir koyun türünün korunmasını, meyve bahçesinin küçük ölçekli kültürel mirası ve tarihi elma çeşitleriyle birleştiriyor.”

Kuzu, elma şarabı ve tabii ki kendi bahçemizden gelen baldan yapılan sosta birkaç gün olgunlaştırılır ve ardından tatlı ve ekşi bir yahni oluşturmak için kekik ve kendi yarattığımız elma biberiyle yavaş yavaş rafine edilir. Çok fazla zaman ve çok fazla boş zaman ile, tıpkı Rhön’de olduğu gibi keyif mümkündür.


Hausen yakınlarındaki Rhön'de sabahın erken saatleri cennet gibi




Hausen yakınlarındaki Rhön’de sabahın erken saatleri cennet gibi

Kaynak: Picture Alliance/Nicolas Armer/dpa


Rhön’de tarihi çeşitler de işlenerek kaliteli meyve brendileri üretilir. Bischofsheim’daki “Gasthaus Dickas İçki Fabrikası”ndan Claus Vorndran bunu ustaca yapıyor. Sonbaharda kendi stoğundan, arkadaşlarından ve tanıdıklarından tonlarca elma, armut ve diğer meyveleri topluyor. Meyveyi eziyor, karışımın haftalarca huzur içinde mayalanmasına izin veriyor ve sonunda, aynı boş zamanla, bir meyve brendi yapıyor.

Sistem, tarihi hanın bodrum katında yer alıyor ve merkezde odunla ısıtılan bakır damıtma sistemi yer alıyor. Damıtılmış ürün kısa sürede yoğunlaştırıcıdan dışarı akar ve havada hoş, meyvemsi bir aroma oluşur. Kayıt yaptırdıktan sonra içki imalathanesine turlar düzenlenebilir. Gerçek vurgu, elbette, yüksek dayanıklılığa sahip meyve spesiyalitelerinin daha sonra tadına bakılmasıdır. Rhön elma brendisini, erik brendisini ve armut brendisini tadan herkes tam anlamıyla Rhön bölgesinin ruhunu tanıyacaktır.






Kaynak: İnfografik WELT

İpuçları ve bilgiler


Biosphaerenreservat-rhoen.de/wissen/lehr-und-naturpfade/streuobstlehrpfad-hausen adresinde Hausen’deki meyve bahçesi doğa yolu hakkında arka plan bilgisi.

Bischofsheim’daki “Gasthaus Dickas” içki fabrikasındaki randevular için 09772/456 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz. Şirketin ayrıca küçük bir misafirhanesi var; kahvaltı ücreti 85 Euro’dan başlayan çift kişilik bir oda (rhoener-schaubrennerei.de).

Ehrenberg-Seiferts’teki Krenzers Rhön, odalarda ve çoban arabalarında konaklama, taverna ve elma spesiyaliteleri, yarım pansiyonlu çift kişilik odalar 179 Euro’dan (rhoenerlebnis.de) sunmaktadır.

Bilgi: rhoen.info adresinde, Hessen, Bavyera ve Thüringen federal eyaletlerinin bir bölümünü içeren Rhön seyahat noktası hakkında genel turistik bilgiler bulabilirsiniz.