NHadi buradan gidelim! Sabahın erken saatleri olmasına rağmen selfie çekenler şimdiden Ponte dell’Accademia’yı doldurmuş durumda. Hemen bir vaporetto geliyor ve Galleria dell’Accademia’nın ön avlusuna daha fazla ziyaretçi akın ediyor. Her yıl lagün şehrinden günde 20 milyondan fazla ziyaretçinin geçtiği göz önüne alındığında, Venedik’in dolup taşması hiç de şaşırtıcı değil.
Ancak ziyaretçilerin çoğunluğu turist yarış pistlerinde kalıyor; kalabalığın arasından çıkmak isteyen herkesin yan sokaklara çıkması yeterli. İki çevik kanca yeterlidir ve Büyük Kanal’ın batı yakasındaki nispeten sakin bölge olan Dorsoduro’nun ortasındasınız.
Bir ara sokak San Trovaso kanalına çıkıyor. Meyve ve sebze dolu kutularla dolu uzun bir tekne, bir lisenin ve bir eczanenin önünden geçen bir köprünün altından geçiyor. Çoğu zaman büyük koşuşturmaca ile Venediklilerin gündelik Venedik’i arasında sadece birkaç adım vardır.
Kaynak: İnfografik WELT
Mesela inatçı daksundunu arkasında sürükleyen ve yeşil tenteli bir restorana doğru ilerleyen bu yaşlı beyefendinin Venedik’i: “Cantine del Vino già Schiavi”nin kapısı zaten açık. Ahşap şarap rafları duvarları kaplıyor ve ambiyans sade. Köpeğin sahibi tezgahın üzerine bir euro koyuyor ve bir Bianco sipariş ediyor. Beyaz şarap küçük bir bardakta gelir, sadece bir yudum, bir “Grazie” ve usta ile köpek yine dışarıdadır.
Gerçek Bacari Venedik’te nadir hale geldi
Taverna, yalnızca Venedik’te bulunan küçük şarap barları olan otantik Bacari’den biridir. Bacari, konukların kelimenin tam anlamıyla “gölge” anlamına gelen ve “bir kadeh şarap” anlamına gelen bir ombra için geldiği basit barlar veya şarap dükkanlarıdır. İsterseniz kendinize baz olarak birkaç çişeti ısmarlayabilirsiniz – bu, vitrinde sunulan Venedik lehçesindeki tuzlu küçük şeylerin adıdır.
[1945’tenberibiraileişletmesiolan”CantinedelVinogiàSchiavi”debunlaröncelikliolarakcrostini’dir:tonbalığıvepırasahalkalarıfümedomuzpastırmasıvekarahindibapreslenmişahtapotdilimlerivekırmızıbiberiledoldurulmuşbeyazekmekdilimleriHancıTommasobirOmbra’yıtezgahınüzerineitiyor:buzgibiPinotGrigiofiltresizgüçlümeyvemsibirtadasahipVeneto’dakibirşarapimalathanesindengeliyorbüyükşişelerdeservisediliyorveaynızamandaşarapraflarınınyanındakibirköşedebardaklarıvetabaklarıylaeğilenmaviüniformalıpolismemurlarıolanikinöbetçitarafındandabeğeniliyorTommasohafifbirgülümsemeyle”Hersabahkahvaltıyageliyorlar”diyor
Tipik olarak Venedik: yerel lehçede cicheti adı verilen ev yapımı atıştırmalıklar
Kaynak: Manuel Cazzaniga/Getty Images
Gerçek Bacariler, Venedik’te gerçek yerel halk kadar nadir hale geldi; lagün adalarında yalnızca 70.000 civarında insan yaşıyor. Ancak bu geleneksel restoranlardan birkaçı, belki de iki düzine kadarı hayatta kalmayı başardı.
Bazıları, San Marco Meydanı’na çok da uzak olmayan “Al Bacareto” gibi trattoria’lara dönüştü: Aileler orta sınıf bir restoranda polentalı Venedik ciğerinin önünde otururken, girişte hâlâ Trevisan ailesinin bar tezgahı var. 16 adet açık şarap servis etmektedir ve talep üzerine taze olarak hazırlanan cicheti seçimi konusunda tavsiyelerde bulunur: örneğin parmaklarınızla yenecek sıcakta kızartılmış sardalye veya narin kalamar şişleri.
Venedik gezisi için daha fazla ipucu:
Castello semtindeki küçük “Al Portego” da aynı şemaya göre çalışıyor: arka odada gerçek yemeklerin servis edildiği birkaç masa ve aperatif zamanlarında oldukça kalabalık olan tezgah. Gürültülü ve kalabalık; bazen dirseklerinle mücadele etmek zorunda kalırsın. Tabağınızı saordaki sarde, tatlı ve ekşi salamura sardalyalar ve ara sokakta bir ombra ile dengelemek en iyisidir.
Mahalle, “Un Mondo Divino” meyhanesinde şarap eşliğinde sohbet etmek için buluşuyor
Kaynak: Uyanış/Getty Images
Çok uzakta olmayan Cannaregio semtinde, eskiden bir kasap dükkanı olan, şimdi ise Bacaro olan “Un Mondo Divino” yer alıyor. Dışarıda bar tabureleriyle masaya dönüştürülmüş bir şarap fıçısı, ana mobilyaların içinde ise önünde mahallenin buluştuğu, sohbet ettiği, bir (veya iki) ombranın olduğu büyük bir tezgah var. Meyhane, morina ekmeğinden patates şeridindeki karideslere ve patlıcan köftelerine kadar uzanan cicheti çeşitleriyle ünlüdür.
Tüccarlar San Marco Meydanı’nda şarap satarlardı
Dorsoduro bölgesindeki Osteria “Da Codroma”dan Nicola Bettini, Venedik’teki küçük kadeh şarabın neden ilginç “Gölge” ismine sahip olduğunu biliyor. Çeşitli sel felaketlerinden belirgin dalgalar halinde kalan ceviz kaplamalı ve kırmızı karo zeminli restoran, 19. yüzyıldaki gibi görünüyor. Mahallenin müdavimlerinden biri olan 80 yaşındaki Evelino, kafesli pencerelerin önündeki ahşap masada gazetesinin üzerine eğilerek oturuyor. Garson sormadan ona bir Ombra Rossa uzattı.
ayrıca oku
Birkaç yıl önce saygıdeğer Osteria’yı devralan Nicola, “Tüccarlar şarabı doğrudan San Marco Meydanı’nda, güzel ve serin kalsın diye her zaman çan kulesinin gölgesinde satıyorlardı” diyor. Sevgiyle parlattı, ürün yelpazesine iyi Veneto şarapları ekledi ve şimdi şehrin en kaliteli deniz çişetisini sunuyor: marine edilmiş hamsi, ton balıklı ve hamsili biber, fırında pişirilmiş deniz tarağı, misk ahtapot turşusu.
“Da Codroma”, üzerinde gondollar yerine basit taşıma mavnalarının süzüldüğü sessiz bir kanal üzerinde yer almaktadır. Yan binada bir demirci dükkanı 350 yıldır faaliyet gösteriyor. Ellerinde alışveriş torbaları olan kadınlar ve scooterlı çocuklar geçiyor. Venedik’te günlük yaşam çoktandır gerçek bir cazibe merkezi haline geldiğinden, “Codroma” sizi çok mutlu ediyor.
ayrıca oku
Sanki meçhul kitle turizmi yokmuş gibi davranıyor. Ve bunun yerine, her kesimden bireycilerle sevgiyle ilgileniyor: buraya hızlı bir kahve içmek için (ev yapımı kurabiyelerle) gelen yerel halk, lisans diplomasını kutlayan öğrenciler, özel bir şeyler arayan turistler. Venedik’te bile buna benzer bir şey var.
İpuçları ve bilgiler:
Oraya varmak: Örneğin, Münih’ten Venedik’e günlük gece treni (nightjet.com). Uçmayı tercih ediyorsanız: Venedik’e Lufthansa, Eurowings veya Ryanair tarafından kesintisiz hizmet verilmektedir.
İyi şarap barları: “Cantine del Vino già Schiavi”, Dorsoduro bölgesinde barı olan şarap mağazası, cantinaschiavi.com.
“Al Bacareto”, sağlam Venedik mutfağı sunan Osteria, San Marco semtinde bulunan büyük şarap barı, bacareto.it.
Loş ışıkta rahat bir restoran olan “Al Portego”, doğrudan Castello semtindeki osteriaalportego.org tezgahından şarap ve cicheti alabilirsiniz.
“Da Codroma”, cazibesi, atmosferi ve iyi mutfağıyla geleneksel Bacaro, Dorsoduro bölgesi, facebook.com/dacodroma.
“Un Mondo Divino”, Cannaregio’nun küçük bir ara sokağında yer alan samimi restoran, bacarounmondodivino.it.
Daha fazla bilgi: Venedik, veneziaunica.it’i ziyaret edin; İtalyan Ulusal Turist Kurulu, italia.it/en
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Ancak ziyaretçilerin çoğunluğu turist yarış pistlerinde kalıyor; kalabalığın arasından çıkmak isteyen herkesin yan sokaklara çıkması yeterli. İki çevik kanca yeterlidir ve Büyük Kanal’ın batı yakasındaki nispeten sakin bölge olan Dorsoduro’nun ortasındasınız.
Bir ara sokak San Trovaso kanalına çıkıyor. Meyve ve sebze dolu kutularla dolu uzun bir tekne, bir lisenin ve bir eczanenin önünden geçen bir köprünün altından geçiyor. Çoğu zaman büyük koşuşturmaca ile Venediklilerin gündelik Venedik’i arasında sadece birkaç adım vardır.
Kaynak: İnfografik WELT
Mesela inatçı daksundunu arkasında sürükleyen ve yeşil tenteli bir restorana doğru ilerleyen bu yaşlı beyefendinin Venedik’i: “Cantine del Vino già Schiavi”nin kapısı zaten açık. Ahşap şarap rafları duvarları kaplıyor ve ambiyans sade. Köpeğin sahibi tezgahın üzerine bir euro koyuyor ve bir Bianco sipariş ediyor. Beyaz şarap küçük bir bardakta gelir, sadece bir yudum, bir “Grazie” ve usta ile köpek yine dışarıdadır.
Gerçek Bacari Venedik’te nadir hale geldi
Taverna, yalnızca Venedik’te bulunan küçük şarap barları olan otantik Bacari’den biridir. Bacari, konukların kelimenin tam anlamıyla “gölge” anlamına gelen ve “bir kadeh şarap” anlamına gelen bir ombra için geldiği basit barlar veya şarap dükkanlarıdır. İsterseniz kendinize baz olarak birkaç çişeti ısmarlayabilirsiniz – bu, vitrinde sunulan Venedik lehçesindeki tuzlu küçük şeylerin adıdır.
[1945’tenberibiraileişletmesiolan”CantinedelVinogiàSchiavi”debunlaröncelikliolarakcrostini’dir:tonbalığıvepırasahalkalarıfümedomuzpastırmasıvekarahindibapreslenmişahtapotdilimlerivekırmızıbiberiledoldurulmuşbeyazekmekdilimleriHancıTommasobirOmbra’yıtezgahınüzerineitiyor:buzgibiPinotGrigiofiltresizgüçlümeyvemsibirtadasahipVeneto’dakibirşarapimalathanesindengeliyorbüyükşişelerdeservisediliyorveaynızamandaşarapraflarınınyanındakibirköşedebardaklarıvetabaklarıylaeğilenmaviüniformalıpolismemurlarıolanikinöbetçitarafındandabeğeniliyorTommasohafifbirgülümsemeyle”Hersabahkahvaltıyageliyorlar”diyor
Tipik olarak Venedik: yerel lehçede cicheti adı verilen ev yapımı atıştırmalıklar
Kaynak: Manuel Cazzaniga/Getty Images
Gerçek Bacariler, Venedik’te gerçek yerel halk kadar nadir hale geldi; lagün adalarında yalnızca 70.000 civarında insan yaşıyor. Ancak bu geleneksel restoranlardan birkaçı, belki de iki düzine kadarı hayatta kalmayı başardı.
Bazıları, San Marco Meydanı’na çok da uzak olmayan “Al Bacareto” gibi trattoria’lara dönüştü: Aileler orta sınıf bir restoranda polentalı Venedik ciğerinin önünde otururken, girişte hâlâ Trevisan ailesinin bar tezgahı var. 16 adet açık şarap servis etmektedir ve talep üzerine taze olarak hazırlanan cicheti seçimi konusunda tavsiyelerde bulunur: örneğin parmaklarınızla yenecek sıcakta kızartılmış sardalye veya narin kalamar şişleri.
Venedik gezisi için daha fazla ipucu:
Castello semtindeki küçük “Al Portego” da aynı şemaya göre çalışıyor: arka odada gerçek yemeklerin servis edildiği birkaç masa ve aperatif zamanlarında oldukça kalabalık olan tezgah. Gürültülü ve kalabalık; bazen dirseklerinle mücadele etmek zorunda kalırsın. Tabağınızı saordaki sarde, tatlı ve ekşi salamura sardalyalar ve ara sokakta bir ombra ile dengelemek en iyisidir.
Mahalle, “Un Mondo Divino” meyhanesinde şarap eşliğinde sohbet etmek için buluşuyor
Kaynak: Uyanış/Getty Images
Çok uzakta olmayan Cannaregio semtinde, eskiden bir kasap dükkanı olan, şimdi ise Bacaro olan “Un Mondo Divino” yer alıyor. Dışarıda bar tabureleriyle masaya dönüştürülmüş bir şarap fıçısı, ana mobilyaların içinde ise önünde mahallenin buluştuğu, sohbet ettiği, bir (veya iki) ombranın olduğu büyük bir tezgah var. Meyhane, morina ekmeğinden patates şeridindeki karideslere ve patlıcan köftelerine kadar uzanan cicheti çeşitleriyle ünlüdür.
Tüccarlar San Marco Meydanı’nda şarap satarlardı
Dorsoduro bölgesindeki Osteria “Da Codroma”dan Nicola Bettini, Venedik’teki küçük kadeh şarabın neden ilginç “Gölge” ismine sahip olduğunu biliyor. Çeşitli sel felaketlerinden belirgin dalgalar halinde kalan ceviz kaplamalı ve kırmızı karo zeminli restoran, 19. yüzyıldaki gibi görünüyor. Mahallenin müdavimlerinden biri olan 80 yaşındaki Evelino, kafesli pencerelerin önündeki ahşap masada gazetesinin üzerine eğilerek oturuyor. Garson sormadan ona bir Ombra Rossa uzattı.
ayrıca oku
Birkaç yıl önce saygıdeğer Osteria’yı devralan Nicola, “Tüccarlar şarabı doğrudan San Marco Meydanı’nda, güzel ve serin kalsın diye her zaman çan kulesinin gölgesinde satıyorlardı” diyor. Sevgiyle parlattı, ürün yelpazesine iyi Veneto şarapları ekledi ve şimdi şehrin en kaliteli deniz çişetisini sunuyor: marine edilmiş hamsi, ton balıklı ve hamsili biber, fırında pişirilmiş deniz tarağı, misk ahtapot turşusu.
“Da Codroma”, üzerinde gondollar yerine basit taşıma mavnalarının süzüldüğü sessiz bir kanal üzerinde yer almaktadır. Yan binada bir demirci dükkanı 350 yıldır faaliyet gösteriyor. Ellerinde alışveriş torbaları olan kadınlar ve scooterlı çocuklar geçiyor. Venedik’te günlük yaşam çoktandır gerçek bir cazibe merkezi haline geldiğinden, “Codroma” sizi çok mutlu ediyor.
ayrıca oku
Sanki meçhul kitle turizmi yokmuş gibi davranıyor. Ve bunun yerine, her kesimden bireycilerle sevgiyle ilgileniyor: buraya hızlı bir kahve içmek için (ev yapımı kurabiyelerle) gelen yerel halk, lisans diplomasını kutlayan öğrenciler, özel bir şeyler arayan turistler. Venedik’te bile buna benzer bir şey var.
İpuçları ve bilgiler:
Oraya varmak: Örneğin, Münih’ten Venedik’e günlük gece treni (nightjet.com). Uçmayı tercih ediyorsanız: Venedik’e Lufthansa, Eurowings veya Ryanair tarafından kesintisiz hizmet verilmektedir.
İyi şarap barları: “Cantine del Vino già Schiavi”, Dorsoduro bölgesinde barı olan şarap mağazası, cantinaschiavi.com.
“Al Bacareto”, sağlam Venedik mutfağı sunan Osteria, San Marco semtinde bulunan büyük şarap barı, bacareto.it.
Loş ışıkta rahat bir restoran olan “Al Portego”, doğrudan Castello semtindeki osteriaalportego.org tezgahından şarap ve cicheti alabilirsiniz.
“Da Codroma”, cazibesi, atmosferi ve iyi mutfağıyla geleneksel Bacaro, Dorsoduro bölgesi, facebook.com/dacodroma.
“Un Mondo Divino”, Cannaregio’nun küçük bir ara sokağında yer alan samimi restoran, bacarounmondodivino.it.
Daha fazla bilgi: Venedik, veneziaunica.it’i ziyaret edin; İtalyan Ulusal Turist Kurulu, italia.it/en
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.