Anıtlar: İsa'dan Kolomb'a – Bunlar dünyanın en büyük heykelleri ve anıtlarıdır

Selvi

New member
En kudretli Meryem, en yüksek İsa, en uzun Buda: dünyanın her yerinde yeni dev heykeller inşa edildi veya genişletildi. Mega heykellerden oluşan bir geçit töreni düzenledik.

Dünyanın en büyük Meryem Ana heykeli


Mart 1521'de Magellan'ın keşif filosu İspanyol kralı adına Filipinler'e ulaştı ve aynı ayın 31'inde Güneydoğu Asya takımadalarının topraklarında ilk Katolik ayin düzenlendi. 500 yıl sonra bu, diğer şeylerin yanı sıra Hıristiyanlaşmanın başlangıcı olan bir yıldönümü olarak kutlandı. Tüm Asya'nın annesiYedi yıl süren inşaatın ardından 2021 yılında tamamlanan dünyanın en büyük Meryem Ana heykeli.

Barış Kulesi olarak da bilinen bu görüntünün, şu anda Filipinler Cumhuriyeti olan toprakların üzerinde durması tesadüf değildir; Yüzde 80'in üzerinde Katolik nüfusuyla Asya'nın en büyük Katolik ülkesidir. Tüm Asya'nın annesi Tabandan tepenin tepesine kadar 98,15 metre uzunluğundadır ve bu nedenle önceki lider olandan 50 metreden fazla daha yüksektir. Virgen de la PazVenezuela'nın La Paz kentindeki heykel.


Resmi web sitesi ayrıca Batangas Şehri yakınlarındaki 33 katlı beton ve çelik Meryem Ana heykelini “dünyada yaşanabilir tek heykel” olarak tanıtıyor. Hacılar, turistler ve yeni yerleşim yerlerinde yaşayanlar için bir merkezin merkezini oluşturur. Asansörlerle veya 420 basamakla erişilebilen Maria's Crown'da, biyolojik çeşitliliğiyle bilinen Isla Verde Boğazı manzaralı panoramik bir platform sizi çağırıyor.

(http://montemaria.com.ph/index.php)

Dünyanın en büyük yatan Buda'sı


Her biri farklı bir yüz ifadesine sahip 500 gerçek boyutlu keşiş heykeliyle kaplı: dev Buda'nın başına çıkan merdivenlere doğru yürümek bile etkileyici. Daha sonra önünüze yayılan dünyanın en büyük yatan Buda heykeli nefes kesicidir. Myanmar'daki Mawlamyaing şehrinin dışında bulunan Win Sein Taw Ya manastırının Buda'sı, 180 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde, yan tarafında rahat bir şekilde duruyor.


Dünyadaki diğer büyük Buda heykelleri yüzyıllardır hacıların ilgisini çekse de Win Sein Taw Ya'nın inşaatı ancak 1990'larda başladı. Dışarıdan büyük ölçüde tamamlanmış olan dev yapının içinden bakıldığında, yine bağışlarla finanse edilen inşaatın yavaş ilerlediği görülüyor. Burada ziyaretçileri katlardan ve koridorlardan oluşan bir labirent bekliyor. Çeşitli odalarda dioramalar Siddhartha Gautama'nın öğretilerini anlatır. Diğer alanlar kapalı: “hala inşaat halinde“Hala yapım aşamasında.


Win-Sein-Taw-Ya Manastırı'nın arazisinde ikinci bir devasa Buda heykeli daha var ama o hala kabuk halinde. Aydınlanmış Kişi'nin dev versiyonlarına ulaşmanın en kolay yolu 20 kilometre uzaklıktaki Mawlamyaing'den tuk-tuk taksi kullanmaktır.

(https://tourisminmyanmar.com.mm/highlights/mesmerising-sites/win-sein-tawya-monastery/)

Dünyanın en büyük İsa heykeli


Zaten kendileri için Mesih'in en büyük olduğunu düşünen birçok inanlı da bunu yapısal olarak temsil etmek ister. Ve böylece bir tür ülke rekabeti başlamış gibi görünüyor. 2010 yılında Polonya tüm rekorları kırdı. Lubusz Voyvodalığı'na 36 metre yüksekliğindeki Kral İsa heykeli dikildi. Sadece 1931'den kalma Rio de Janeiro'daki dünyaca ünlü Kurtarıcı heykelinin değil, aynı zamanda Bolivya, Meksika ve Vietnam'daki dev İsa heykelinin de üzerinde yükseliyordu.

2022 baharından bu yana Brezilya yine önde: Rio Grande do Sul eyaletindeki Encantado yakınındaki bir tepede Encantando'nun Koruyucusu İsa tamamlanmış. “Koruyucu” heykelinin yüksekliği 37,5 metre, kaide dahil 43,5 metredir.


Beton ve çelikten oluşan devasa yapının içindeki asansörler, ziyaretçileri göğüs yüksekliğindeki izleme platformuna taşıyor. Kalp şeklindeki geniş açıklıktan vadiye bakabilirsiniz. Koruyucu İsa 39 metrelik kanat açıklığıyla adeta kucaklaşmış gibi görünüyor.

(https://www.cristoencantado.com.br)

Dünyanın (hala) en büyük atlı heykeli


Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu Moğolistan'ın birçok yerinde anılıyor. Cengiz Han'ın en büyük atlı heykeli, başkent Ulan Batur'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Heykelin yüksekliği on metrelik taban dahil yaklaşık 40 metredir. 36 sütunu, ünlü Cengiz'den 1634'te ölen Ligdan Han'a kadar Moğol büyük hanlarını temsil ediyor.


Tsonjin Boldog'da Tuul Nehri kıyısındaki atlı heykeli paslanmaz çelikten yapılmıştı ve Eylül 2008'de açıldı. Siz de girebilirsiniz. Bir asansör atın gövdesine çıkar, merdivenler sizi binici Cengiz Kahn'ın başına çıkarır ve bozkırlara bakar. Ekli bir müze, Hanlığın 13. ve 14. yüzyıllardaki zamanını belgelemektedir.


Dünyanın en büyük atlı heykelinin Moğolistan'da olması, buradaki atlı göçebelerin tarihiyle tematik olarak örtüşebilir. Ancak rekor risk altında. Hindu lideri ve güçlü Maratha İmparatorluğu'nun ilk hükümdarı Shivaji Maharaj'ın onuruna Mumbai açıklarındaki yapay bir adada çok daha büyük bir atlı heykeli inşa ediliyor.

Dünyanın en büyük heykeli


Antik Yunan'da Rodos Heykeli'nin başına gelen kaderden korunmalı. Hindistan'ın Gujarat eyaletindeki Birlik Heykeli, M.Ö. 3. yüzyılda depremde yıkılırken her türlü koşula dayanacak şekilde inşa edildi.

Resimde 1950'de ölen ve Hindistan'ın birliğine yaptığı hizmetlerden dolayı memleketinde hâlâ övülen bağımsızlık savaşçısı ve politikacı Vallabhbhai Patel gösteriliyor. Bronz plakalarla kaplı çelik bir iskelet olan heykeli 2018 yılında açıldı ve şu anda dünyanın en büyük heykeli olarak kabul ediliyor.


182 metre yüksekliğindedir ve Rajpipla kasabası yakınlarındaki bir nehirdeki yarımada üzerinde durmaktadır. Ayrıca 58 metrelik bir taban ile yükseltilmiştir. Heykelin göğüs yüksekliğinde yani 153 metrede ziyaretçiler için bir seyir platformu bulunmaktadır.

(https://statueofunity.in)

Bir ütopya için anıtsal anıt


Kuzey Kore, Güney ile yeniden birleşmekten hâlâ çok uzak görünüyor. Ancak bu fikir, başkenti Pyongyang'da anıtsal bir anıt olarak dikildiği 2001 yılından bu yana somutlaştırılıyor. Geleneksel kıyafetler giymiş iki Koreli kadının birbirine baktığı ve Kaesong'a giden otoyolun yukarısında birleşik bir Kore haritasını tuttuğu görülüyor.

30 metre yüksekliğinde ve 61,5 metre genişliğindeki çifte heykel, mevcut hükümdar Kim Jong-un'un büyükbabası ve 1948'den itibaren o zamanlar yeni ilan edilen Kuzey Kore devletinin ilk Stalinist diktatörü olan Kim Il-sung'un özlemlerini anmak için dikildi. Elbette Kore'nin yeniden birleşmesini yalnızca Kuzey Kore şartlarına göre kabul ederdi; bu bugün hala geçerli.


1994 yılına kadar ülkeyi yöneten Kim Il-sung, 1972'de başka bir mega anıtla kendisini ölümsüzleştirdi: 20 metre yüksekliğindeki görüntüsü, Pyongyang'ın merkezindeki Mansu Tepesi'ndeki devasa basamakların üzerinde duruyor. Kim Il-sung'un 100. doğum günü için heykelin yerine Mao kıyafeti yerine iş elbiseli yeni bir heykel konuldu ve benzer uzunlukta bir Kim Jong-il figürü eklendi. O tarihten bu yana 1994 yılında devlet başkanlığını devralan oğlu, katı bir dev gibi onun yanında duruyor.

Kuzey Amerika'nın en büyük heykeli


Kuzey ve Orta Amerika'da rekoru elinde bulunduran, New York Limanı'ndaki ünlü Özgürlük Heykeli (46 metre) Özgürlük Heykeli değil. Hayır, buna Yeni Bir Dünyanın Doğuşu deniyor (Yeni Dünyanın Doğuşuİspanyolca: Nacimiento del Nuevo Mundo), 110 metre yüksekliğindedir ve Porto Riko'daki Arecibo yakınlarında Atlantik kıyısında yer almaktadır. Kolomb'un ilk deniz yolculuğunu anmak amacıyla tasarlanan heykel, onu bir yelkenli gemide ayakta dururken gösterir ve kısaca Columbus heykeli olarak da anılır: Estatua de Colon.

Orijinal planlar, cihazın 1992 yılında Amerika'nın Kristof Kolomb tarafından sözde keşfinin 500. yıldönümünde ABD'de kurulmasını gerektiriyordu. Ancak estetik ve finansman da dahil olmak üzere uzun süren tartışmaların ardından Gürcü-Rus heykeltıraş Zurab Tsereteli'nin eseri ancak 2016 yılında açıldı.


New York, silueti değiştireceği gerekçesiyle anıtı reddetti. Ohio'nun başkenti Columbus, diğer şeylerin yanı sıra yerli halkın da protesto etmesi nedeniyle olayı iptal etti. Eser için utanç verici derecede uzun süren ve aynı zamanda çirkin bulunarak alay edilen yer arayışı, ona “Chris Kong” gibi takma adlar kazandırdı. Porto Riko'da başlangıçta devin Luis Muñoz Marín Uluslararası Havalimanı'ndaki hava trafiğini aksatabileceğinden korkuyorlardı, bu yüzden sonunda Arecibo'da daha uzak bir konuma karar verdiler.

olacak Yeni Dünyanın Doğuşu o zamandan beri turistik bir cazibe merkezi olarak lanse edildi. Porto Riko turizm ofisi, erişim yolu boyunca yeni ortaya çıkan yiyecek tezgahlarının ve restoranların “lezzetli yemeklerini” övüyor. Heykelin kendisine “henüz” erişilemiyor, ancak uzaktan hayranlıkla izlenebiliyor. O bunun için yeterince büyük.

(discoverpuertorico.com/profile/birth-new-world-statue/12526#profile-overview)

Bu makale ilk olarak Şubat 2023'te yayınlandı.